Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hevosenlannan poltto loppui – "jonnekin lanta pitää jatkossakin hävittää"

Fortum on lopettanut hevosenlannan polttamisen energiaksi. Päätös liittyy elokuussa tehtyyn kauppaan, jossa yhtiö myi kaukolämpötoimintaansa 375 miljoonalla eurolla Vantaan Energian, Infranoden ja Kevan omistamalle yhteenliittymälle. Kauppaan sisältyi myös Järvenpään voimala.

– Toiminta päättyi, koska se perustui pitkälti Järvenpään voimalaan, Fortumin Horsepower -konseptista vastannut Anssi Paalanen sanoo. Järvenpään lisäksi lantaa on poltettu muun muassa Fortumin yhteistyökumppanin voimalassa Loimaalla.

Käytännössä Fortumin kuivike- ja lantahuoltopalvelu on toiminut niin, että yhtiö on toimittanut talleille maksua vastaan hevosten karsinoissa käytettävät puupohjaiset kuivikkeet, noutanut lannan sekaisen kuivikkeen ja tuottanut sillä sähköä sekä lämpöä.

Järvenpään voimalan uudet omistajat Vantaan Energia, Infranode ja Keva eivät harkitse palvelun jatkamista.

– Meillä ei tällaista palvelua ole. Koska Fortumkin päätti lopettaa sen, se tuskin on kannattavaa liiketoimintaa, Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen perustelee.

Yksi palveluun kuuluneista noin 300 eteläsuomalaisesta tallista on tuusulalainen Metsäniityn talli, jossa Fortumin lopettamispäätös jouduttiin lukemaan lehdestä eikä henkilökohtaista viestiä ole tallille vieläkään tullut.

Tallit voivat tilata lantanoudon vielä tammikuussa; lopullisesti palvelu päättyy helmikuun lopussa.

– Musertava uutinen, sillä jonnekin lanta pitää jatkossakin hävittää. Voi silti olla, että me selviämme tästä pelkällä säikähdyksellä, sillä tuossa lähellä asuva yrittäjä oli myös kuullut asiasta, otti meihin yhteyttä ja selvittelee nyt, josko lannalle löytyisi vastaanottaja maatalouden piiristä, tallimestari Kristiina Kivistö kertoo.

Yrittäjä on Kiinteistöpalvelu Kleimolan Jania Kleimola, joka on käynyt keskusteluja joidenkin alueen viljelijöiden kanssa lannan hyödyntämisestä ja kartoittanut hyödyntämisen edellyttämiä lupia.

– Palvelu pitää tarjota viljelijöille valmiina pakettina ja olla kaikille osapuolille kustannustehokas, Kleimola kiteyttää ja peräänkuuluttaa asiasta kiinnostuneita viljelijöitä.

Yksi haaste koskee sopimustalleilla käytettyjä kuivikkeita. Ne ovat puupohjaisia, kun viljelijät ottavat pelloilleen mieluummin turvetta. Pelkkää hevosenlantaa tai lantaa ja turvekuiviketta sisältävä seos on lannoitteena parempaa kuin lannan ja puukuivikkeen seos, mutta tallinpitäjälle puukuivike on mieluisampaa.

– Vaalea puukuivike pitää tallin valoisampana kuin turvekuivike, mutta ennen kaikkea puukuivike ei pölise eikä siis sotke, Kivistö sanoo.

Fortumin lopetettua lannan hyödyntämisen, Suomessa ei tiettävästi ole jäljellä enää ainuttakaan lantaa energiaksi polttavaa voimalaa.

Lanta on Paalasen mukaan haastava polttoaine, mikä osaltaan on rajoittanut voimalaitosten halukkuutta hyödyntää sitä energiantuotannossa.

– Puhtaasti lämpöarvon kannalta olisi sekä helpompaa että kannattavampaa polttaa pelkkää kuiviketta.

Myös luvitus on tiukkaa.

– Lanta ei ole varsinaisesti jätettä, mutta ei myöskään biopolttoainetta. Lupien saaminen on yhä hankalaa, vaikka muutama vuosi sitten sitä näennäisesti helpotettiin, Paalanen selittää.

Vaikka lannan polttaminen Järvenpään voimalassa on jo loppunut, niin tallit voivat tilata Fortumilta lantanoudon vielä tammikuun ajan.

Lopullisesti palvelun tarjoaminen asiakkaille päättyy 28. helmikuuta.