Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Ainakin Mäntsälän puolella on ihan oikeastikin susia” – Haarajoella mahdollinen havainto

Pedot: Etenkin jäljistä tulee paljon ilmoituksia. Riistanhoitoyhdistyksessä29toivotaan kuvia mahdollisiin havaintoihin.

Haarajoella tehtiin mahdollinen susihavainto loppiaisena aamuyöstä. Asiasta kirjoitettiin Facebookin Haarajoki-ryhmässä.

Keski-Uusimaan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Oskari Saari vahvistaa yhdistyksen saaneen tiedon havainnosta.

– Alueelta on tehty ilmoitus, mutta sieltä ei ollut saatavilla kuvia eikä jälkiä. Ilmeisesti eläin oli jolkotellut tietä pitkin. Havaintoa ei oikein voinut laittaa Tassuunkaan (suurpetohavaintojärjestelmä), sillä havainnossa ei ollut juurikaan mitään konkreettista, Saari sanoo.

Saari ei tyrmää ajatusta, että kyse olisi sudesta. Kovinkaan varmaa se ei kuitenkaan ole.

– Ainakin Mäntsälän puolella on ihan oikeastikin susia, Saari sanoo.

Susihavainnoista ilmoitetaan joka vuosi tiuhaan silloin, kun ensilumi saa tassunjäljet erottumaan selkeämmin. Useasti ”syyllinen” on suurikokoinen koira.

– Jäljistä ilmoitetaan meille etenkin silloin, jos niiden vieressä ei ole ihmisen jälkiä. Moni kuitenkin pitää koiria irrallaan, jolloin ihmisen ja eläimen jäljet voivat kulkea kaukana toisistaan.

Saari toivookin ilmoituksiin enemmän konkretiaa. Riistanhoitoyhdistyksen miehitys on rajallinen, eikä jokaista havaintoa voida tarkistaa.

– Muuten tuolla saisi yksi mies juosta pää märkänä koko ajan jälkien perässä, Saari naurahtaa.

Toiminnanohjaaja kertoo, että ilmoitukseen olisi hyvä laittaa aina mukaan kuva eläimestä.

– Jäljistä tulee paljon ilmoituksia, mutta olisi kiva saada tietää jälkien tekijä. Tätä tehdään kuitenkin pitkälti harrastuspohjalta, eikä meillä ole mahdollisuutta tarkistaa jokaista havaintoa, Saari muistuttaa.

Keski-Uudellamaalla havaintoja tarkistaa tällä hetkellä kolme lainhuudatettua petoyhdistyksen henkilöä. Lisäksi apua saadaan paikallisilta metsästysseuroilta.

SusiLIFE-hankkeen viime elokuussa julkaistussa tutkimuskyselyssä kerrottiin, että 35 prosenttia suomalaisista pelkää susia.

Saaren mukaan toissavuonna oli ilmassa pienehköä susihysteriaa, mutta viime vuonna susipelko ei juurikaan paistanut havaintoilmoituksista.

Pelkoon on harvoin aihetta, sillä luonnossa susi karttaa ihmistä ja kohtaamiset ihmisen kanssa ovat harvinaisia. Viimeisin kerta Suomessa, kun susi on kuolettavasti hyökännyt ihmisen kimppuun, tapahtui 1800-luvun loppupuolella.

Saari kuitenkin muistuttaa, että susi voi olla vaaraksi kotieläimille, esimerkiksi koirille. Hän suositteleekin pitämään koirat sisällä ja ulkona liikuttaessa hihnan päässä, mikäli alueella on tehty susihavaintoja.

– Jos susi kohtaa kettingissä pihamaalla olevan koiran, niin ei siinä ole koiralla oikein mahdollisuuksia. Tällaisia kohtaamisia on tapahtunut muun muassa Venäjällä viime vuosina.