Opiskelupaikka löytyy jokaiselle – varmasti

Koulutus: Keudassa valmistauduttu siihen, että kaikille oppivelvollisille riittää paikkoja. Myös alan vaihtaminen on mahdollista, jos tulee toisiin aatoksiin. Opintojen keskeyttäminen ei kuitenkaan alle 18-vuotiaana ole enää mahdollista.

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku lähestyy. Tänä vuonna hakuaika on 23.2.–23.3.

Kevään haku on poikkeuksellinen, sillä oppivelvollisuus laajenee 18 ikävuoteen elokuussa 2021. Tämä tarkoittaa sitä, että nyt peruskoulunsa päättävä ikäluokka on ensimmäinen, jolla on hakeutumisvelvollisuus toisen asteen koulutukseen.

Keudan rehtori Anna Mari Leinonen ei usko, että oppivelvollisuuden laajeneminen johtaa merkittävästi suurempaan hakijoiden määrään.

– Jo nyt jokainen alueen nuori on saanut halutessaan opiskelupaikan, ja olemme tarjonneet tukitoimia tukea tarvitseville. Paikka löytyy siis jokaiselle. Teemme tiivistä yhteistyötä kunnan ja Keusoten kanssa opiskelijoiden ohjauksessa nykyisinkin. Keuda pystyy isona monialaisena toimijana tarjoamaan nuorille ja aikuisille erittäin joustavat ja monipuoliset mahdollisuudet toteuttaa unelmiaan, Leinonen sanoo

– Keudassa on tarjolla myös valmentavaa koulutusta. Keudaan on jatkuva haku, ja järjestämme ohjauspäivät kerran kuukaudessa, myös kesäkuussa. Meillä on hyvät valmiudet vastaanottaa oppivelvolliset, tehdä osaamiskartoitukset ja laatia siltä pohjalta henkilökohtaiset osaamisen kehittämissuunnitelmat myös asuinkunnan kesäohjausvastuun aikana, Leinonen sanoo.

Konkreettisimmin lain vaikutus näkyy Leinosen mukaan siinä, että alle 18-vuotias ei voi enää keskeyttää koulutusta ja jättäytyä tyhjän päälle. Jos oppivelvollinen nuori jää ilman opiskelupaikkaa tai ei vastaanota paikkaa, asuinkunnan velvoite on selvittää nuoren kokonaistilanne. Koulukuntoiselle oppivelvolliselle osoitetaan viimekädessä opiskelupaikka valmentavasta koulutuksesta, jos hän ei vapaaehtoisesti hakeudu ammatilliseen koulutukseen.

Aloja, joissa suosio olisi laskenut paljon, ei oikeastaan ollut juuri yhtään.

Vaikka opintoja ei voikaan keskeyttää, ei nuori kuitenkaan jää ”vangiksi”, vaikka hänen opiskelemansa ala ei enää tuntuisikaan omalta.

– Alaa on aivan hyvät mahdollisuudet vaihtaa. Ei tarvitse edes mennä saman hakuprosessin kautta, vaan meillä on omat sisäiset palveluohjaukset sitä varten. Opon kanssa voidaan miettiä, mikä se oma ala olisi.

Opiskeltavia aloja löytyy Keudasta lukuisia, mutta Leinosen mukaan vanhat kestosuosikit lienevät tänäkin vuonna kovassa huudossa.

Kaikkein halutuimpia tutkintoja ovat sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, rakennusalan pt:stä maanrakennus, turvallisuusalan pt, kuvallisen media-alan ja kuvallisen ilmaisun pt:stä mediapalvelujen toteuttaja sekä talotekniikan pt.

– Myös liiketoiminnan perustutkintoon sekä sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon on paljon hakijoita, mutta niissä meillä on myös tosi paljon aloituspaikkoja, Leinonen sanoo.

Leinonen uskoo, että alojen vetoa lisää se, että kaikissa on hyvä työllistymistilanne. Lisäksi alojen mielenkiintoisuus ja työtehtävien haasteellisuus sekä merkityksellisyys lisäävät mielekkyyttä.

Uusia tutkintoina, jotka eivät ole yhteishaussa, Keudassa nähdään ajoneuvoalan erikoisammattitutkinto, eläintenhoidon ammattitutkinto, esitys- ja teatteritekniikan ammattitutkinto sekä matkailupalvelujen ammattitutkinto.

– Näillä aloilla meillä on myös perustutkintokoulutusta, Leinonen lisää.

Leinonen kertoo, että viime vuoden yhteishaun positiivinen yllätys oli se, että lähes jokaiselle alalle riitti tasaisesti hakijoita.

– Aloja, joissa suosio olisi laskenut paljon, ei oikeastaan ollut juuri yhtään.

Keudan Mäntsälän toimipisteeseen ei ole täksi vuodeksi suunnitteilla suurempia uudistuksia. Uusi koulutushaara on työvoimakoulutuksena suoritettava lähihoitajakoulutus, joka käynnistyi tiistaina.

– Se on ensisijaisesti paikallisten työttömänä olevien ihmisten työllisyyskoulutusta. Lähihoitoalalla on hyvin työpaikkoja, Leinonen sanoo.

Opiskelijat aloittavat kaksiosaisen koulutuksen työvoimakoulutuksena. Ensimmäisen tutkinnon osa tehdään työttömyysetuudella, jonka jälkeen opiskelua jatketaan oppisopimuksella.

Päivämääriä

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku

Hakuaika on 23.2.–23.3.2021.

Hakuaika päättyy 23.3.2021 klo 15.00.

Tieto yhteishaun tuloksista aikaisintaan 17.6.2021. Jos olet antanut sähköpostiosoitteesi hakemuksella, saat tulokset myös sähköpostiisi.

Opiskelupaikka pitää ottaa vastaan viimeistään 1.7.2021.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut