Matias Hyvönen nousi kaksikymppisten maajoukkueeseen

Matias Hyvönen joululoman jälkeen lenkillä Vuokatin upeilla laduilla. Matias Hyvösen kuva-arkisto

U20-maajoukkuehiihtäjä Matias Hyvönen sai Hirvihaaran maastoista ja laduilta perusoppinsa ja kiinnostuksensa hiihtämiseen. Mäntsälän Urheilijoista tie vei Lahden Hiihtoseuraan.

– Yhdeksännen luokan aikana syntyi päätös lähteä Vuokattiin ja panostaa hiihtoon täysillä. Siellä on paremmat olosuhteet. Viime syksynä päästiin 10.10. ensilumenladulle ja kestäähän talvi siellä pidempään kuin täällä Mäntsälässä. Valmennus on myös ensiluokkaista, kehuu jouluna kotona Mäntsälässä piipahtanut Hyvönen.

Viime talven Hyvönen hiihti vielä U18-sarjassa ja on siis nyt vasta ensimmäistä vuotta kaksikymppisten joukossa.

U18-ryhmästä nostettiin U20-maajoukkueeseen kolme vuonna 2002 syntynyttä. Lisäksi maajoukkueeseen nimettiin neljä vuonna 2001 syntynyttä.

Hyvönen oli siis yksi kolmesta maajoukkueeseen nousseesta 02-ikäluokan edustajasta.

Maajoukkueessa on Hyvösen mielestä hyvä olla. On huippuvalmennus ja lisäksi fyssari Marko Rossi ja Mika Ström vastaavat kehon ja kaluston toiminnasta huoltotiimissä.

– Harjoitusmäärät kasvavat vuosittain, mutta muuten harjoittelu ei oikeastaan muutu sarjan muuttuessa. Harjoitusmäärässä lisäämisvaraa on vielä ja pitää tietenkin ollakin, kun yleistä sarjaa lähestytään. Tasapainoisesti satsaan vapaaseen ja perinteiseen, mutta tulokset ovat olleet tähän mennessä pertsalla parempia. Sprinttejä hiihdetään cupeissa paljon ja sen merkitys kasvaa, joten sitä on vielä kehitettävä paljon, miettii Hyvönen.

Nuorten MM-hiihdot hiihdetään tänä vuonna Suomessa. Vuokatin nuorten SM-hiihdot tammikuun puolessa välissä ovat katsastuksena MM-kisoihin. SM:t ovat tämän kauden tärkeimmät kilpailut, koska jatko-ohjelma riippuu paljolti siellä menestymisestä.Hyvönen kertoo pitävänsä perinteisen distanssimatkaa päätavoitteena tälle kaudelle. Kaikki tuo tietenkin sillä varauksella, ettei korona aiheuta kisojen peruuntumisia.

– Pidemmän ajan tavoitteenani on pysyä eri ikäluokkien maajoukkueissa aina yleisen sarjan maajoukkueeseen asti ja tietenkin menestyä jokaisessa vaiheessa mahdollisimman hyvin.

Tämän kauden harjoitteluun ja valmistautumiseen korona ei ole vaikuttanut vielä kovinkaan paljon.

– Joitakin kilpailuja on peruttu, mutta Suomen cupin kilpailut Vuokatissa ja Taivalkoskella hiihdin yleisessä sarjassa ja Kajaanin FIS-kisoissa voitin U20-sarjan. Harjoittelussa valmentaja on järjestänyt sisäharjoituspaikkoja, kun yleiset sisätilat ovat olleet kiinni. Tietenkin koronaa koetetaan kaikin tavoin vältellä, tuumii Hyvönen.

Nuoren kilpahiihtäjän mielestä kausi ei ole käynnistynyt aivan halutulla tavalla – on ollut kunnon hakemista, mutta nyt ollaan menossa oikeaan suuntaan ja usko tulevaisuuteen tälläkin kaudella on kova.

Parin viikon vierailu kotona Mäntsälässä on vähentänyt hiihtoa, mutta hiihtäjä uskoo, että kotiväen näkeminen ja lepääminen auttaa myös tuloksien syntymisessä.

Hyvönen on siirtänyt armeijaan menoa, jotta voisi rauhassa keskittyä U20-maajoukkueessa hiihtämiseen. Valmentajan ja taustajoukkojen kanssa onkin miettimistä, miten armeija hoidetaan niin, että tuloskunto ei kärsisi.

Aika paljon löytyy esimerkkejä, että armeijan jälkeen ei suksi enää luistakaan niin vauhdikkaasti kuin olisi tarvis.

Hyvönen on nuoresta iästään ja kilpaurheilijan uran alkuvaiheesta huolimatta saanut mukavasti tukijoita. Välineet ja varusteet tulevat sopimuksilla, mutta hiihtäjä on saanut matkaan muitakin tukijoita.

– Matiakselle kaikki tukijat ovat merkityksellisiä, kiitokset kuuluvat kaikille tukijoille. Nyt erityisesti lämmittää, että saimme mukaan ensimmäisen mäntsäläläisen yrityksen tukemaan Matiaksen uraa eteenpäin, iloitsee nuoren maajoukkuehiihtäjän isä Sami Hyvönen. – Alpo Manninen

Kuka?

Matias Hyvönen

syntynyt 26.1.2002

U20-maajoukkuehiihtäjä

opiskelee liikunnan perustutkintoa

asuu Vuokatissa

edustaa Lahden Hiihtoseuraa

valmentaja Juho Halonen.

Kommentoi

Palvelut