Rokotukset alkoivat tällä viikolla – taudin sairastaneilla ei kiire rokotukseen

Mäntsäläläiset joutuvat vielä jonkin aikaa odottamaan rokotuspäivämääriä. Sauvo Jylhä

Keusoten koronavirusrokotukset käynnistyivät vaiheittain sote-henkilökunnan rokotuksilla tämän viikon maanantaista 11. tammikuuta alkaen. Kuntayhtymä tiedotti asiasta viime perjantaina.

Tiedotteen mukaan ensivaiheen rokotusannokset jaetaan koronapotilaita hoitaville, koska rokotteita saadaan Keusoten alueelle nyt vain rajoitetusti.

Ensimmäisenä rokote annetaan muun muassa Järvenpään akuuttiosaston henkilökunnalle, kotisairaalan henkilöstölle, koronanäytteenottajille ja episoditiimien lääkäreille ja hoitajille.

– Ikääntyneiden asumispalveluyksiköiden asukkaiden rokottaminen käynnistetään myös viikolla kaksi, tiedotteessa lisätään.

Sote-ammattilaisten rokotukset jatkuvat sitä mukaan kun rokotetta saadaan ja ne kestävät arviolta helmikuun puoliväliin asti.

Ensimmäisen kuuden viikon aikana rokotetaan noin 2 250 henkilöä. Rokotusmäärät kasvavat, jos rokotteita saadaan Suomeen enemmän.

Muun väestön rokotukset käynnistyvät sote-henkilöstön ja ikääntyneiden asumispalveluyksiköiden rokotusten jälkeen.

– Arvioimme, että rokotukset voidaan käynnistää helmikuun puolivälissä. Rokotusten ajanvarausta varten on tulossa Husin tuottama sähköinen ajanvarausjärjestelmä, ja siitä viestitään erikseen, kertoo palvelujohtaja, vs. johtava lääkäri Susanna Pitkänen Keusoten tiedotteessa.

Jonkin verran pohdintaa on herättänyt se, pitääkö tai voiko ottaa koronarokotteen, jos on jo sairastanut koronan.

THL:n mukaan nykykäsitys on, että sairastettu koronavirustauti antaa ainakin noin kuuden kuukauden kestoisen suojan valtaosalle sairastuneista.

Tämän vuoksi taudin jo sairastaneilla ei ole kova kiire rokotukseen. Rokotteesta ei myöskään tiedetä olevan haittaa, vaikka rokotettavalla olisi rokottamishetkellä oireeton koronavirusinfektio tai se olisi itämisvaiheessa.

Keusotekin ohjeistaa, että rokotteen voi ottaa, mutta aikaisintaan puolen vuoden kuluttua koronan sairastamisen jälkeen.

Keusote ei suunnittele laajaa vasta-ainetestausta. Huslabin vasta-ainetutkimus on tarkoitettu vain erikoissairaanhoidon yksiköiden käyttöön.

Kommentoi

Palvelut