60-vuotias: Pasi Hailion uraan mahtuu monenlaista – Emma-palkinto, katusoittoa tv-kokki Jyrki Sukulan kanssa ja voitto Suosikki-lehden rock-kilpailussa

Pasi Hailion ura alkoi keskiuusmaalaisen Johnny & The Dodgers -yhtyeen keulakuvana 1979. Alkuperäiseen kokoonpanoon kuuluivat Hailion lisäksi Rristo Kari (vas.) ja Jyrki Myllymaa. Pekka Haraste/ Q-Studio (Dodgers)/Matti Hietanen (Pasi Hailio)

Jouko Tuomas-Kettunen

Tänään 60 vuotta täyttävä Pasi Hailio juhlistaa uraansa kolmella rintamalla.

Lavoilla, konserteissa, klubeilla, juhlissa ja festareilla hänet tullaan näkemään Johnny & The Dodgers -yhtyeen riveissä, Tony Montanan hahmossa sekä lastenmusiikkia esittävässä Ruisku ja Kalle -duossa.

Hailio on omistanut kaksi kolmasosaa elämästään viihteelle, ja juhlavuodella on erityinen leima.

– Nyt ei jaksa enää surkutella koronaa. Tänä vuonna satsaan täysillä musiikkiin. Kevät ja kesä voivat olla hankalia, mutta syksyllä sitten enemmän, Hailio sanoo realistisena.

– Mutta aika on pakottanut kehittämään uusia juttuja. Ja ääni paranee koko ajan iän myötä, hän iloitsee.

Siitä on osoituksena Johnny & The Dodgersin tuorein, alunperin Virran 1958 levyttämä kappale Illalla, illalla ( Chella`lla).

Se julkaistiin juhlan kunniaksi tämän viikon perjantaina.

Ennen koronaa Dodgersien päivitetyt Olavi Virta -tulkinnat soivatkin tiuhaan tanssipaikoilla.

– Teemme niitä vielä lisää ja lauluja myös englanniksi. Tykkäämme Virta-hommasta. Laulut on sovitettu juuri meille sopivaksi, Hailio kertoo.

Hailio sanoo, että on suorastaan luksusta lähteä tien päälle, sitten kun koronapandemia sen sallii. Nyt hänen ei kuitenkaan tarvitse enää olla vastuussa koko bändin muusikoiden elannosta. Nyt työt ja keikat tehdään aina vallitsevan tilanteen mukaan ilman paineita.

– Ja muusikot ovat edelleen loistavia. Kaikki uudet keikat ovat olleet mahtavia, myös trubaduurina heitetyt.

Jo vuonna 1971 Tuusulaan muuttanut "Hyrylän poika" sanoo pitävänsä hyvää huolta fyysisestä kunnostaan juhlavuotta varten ja muutenkin. Mutta raskaita keikkamatkoja ympäri maata hänellä ei ole ikävä. Ja niistä toipumista.

Suomen keikkapaikat kierrettiin useampaan otteeseen.

– Kaikki staget on kyllä nähty. Varmaan olen urani varrella tehnyt 3 000-4 000 keikkaa, nykyään Helsingissä asuva Hailio sanoo.

Tony Montanan nimen alla Hailio bändeineen painoi täydellä höyryllä kahdeksan vuotta, joiden aikana ilmestyi vielä yhteensä viisi pitkäsoitollista uutta musiikkia.

2001 oli aika jarruttaa ja vetää vähän happea ja palata palomestarin hommiin. Mutta vuonna 2005 alkoi kuitenkin taas Montanan keikkakalenteri täyttymään.

Ja vuonna 2010 oli aika kaivaa naftaliinista nahkatakki ja Johnny & The Dodgers.

Topi Salmen luotsaama Turenki Records julkaisi bändin uuden, kokonaan suomenkielisen levyn.

Nuorempi Salmi oli jo 70-luvun lopulla alakouluikäisenä ihaillut nuoria rockkukkoja isänsä Vexin levy-yhtiön tiloissa.

Myöhemmin parikymppisenä juuri hän oli 1993 bongannut Tony Montanan kasetin Flamingo Musicin demolaatikosta.

Hailio on tehnyt myös lastenmusiikkia viimeisen kymmenen vuoden aikana Ruisku ja Kalle -duolla. Kallena esiintyy Nicklas Grönholm.

– Lapsiyleisö on kriittisin, mutta niiltä keikoilta pääsee ajoissa kotiin, Hailio naurahtaa.

Lastenmusiikkiin panostetaan samalla kunnianhimolla kuin varttuneemmallekin väelle suunnatussa viihteessä. Leikin varjolla duo myös valistaa pienokaisia tärkeistä asioista, kuten paloturvallisuudesta.

– Meillä on ollut keikka esimerkiksi Linnanmäellä. Ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella kuvattu video keräsi verkossa 130 000 katsojaa.

Palomiehen työtä Hailio on tehnyt viimeksi vuonna 2010 Karkkilassa. Laulamisen lisäksi hän oli jonkin aikaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla jäänpoistohommissa.

Kuuntele Johnny & The Dodgers-yhtyeen uusin kappale :

Pasi Halio huudatti yleisöä Suosikki-lehden Mäntsälän osakilpailussa

Pasi Hailion ura alkoi Johnny & The Dodgers -yhtyeessä 1979. Bändi voitti suvereenisti Suosikki-lehden järjestämän Rock-kuningas -kilpailun, ensiksi huudattamalla turvoksissa ollutta tupaa Mäntsälän osakilpailussa ja lopulta valtaamaalla Helsingin Kulttuuritalon, jossa loppukilpailu pidettiin.

Voitto sinetöi myös levytyssopimuksen Vexi Salmen Levytuottajat Oy:n tuoreelle Rockin’ -levymerkille. Debyyttialbumi Move it! ilmestyi jo samana vuonna.

Fiftaribuumin laannuttua Hailio opiskeli palomestariksi.

Halion urasta kertovassa tiedotteessa muistellaan, että kokonaan ei Hailio kuitenkaan musiikkia hylännyt, sillä 80-luvun puolivälissä meni yksi kesä katusoittajana nykyisen TV-kokin Jyrki Sukulan kanssa. Kaverukset esiintyivät nimellä Tony & Roger Montana- Metsurit Simosta.

Vuonna 1993 tuli uusi startti. Kiitoratana toimi TV1-kanavan järjestämä Ylen Ykköstähti -kilpailu, josta lohkesi jälleen voitto. Kilpailun voiton kautta, omin voimin äänitetty Tony Montana & Top Secret -albumi löysi jälleen julkaisijan Vexi Salmen levy-yhtiöstä. Tällä erää levy ilmestyi Levytuottajien rinnalle perustetun Flamingo Musicin kautta.

Kolmas Syksyn Sävel -kilpailussa Flamingo Musicin hittitehtaan Halonen-Jernström-Salmi hedelmällä Laulan syksyn ruusut kukkimaan.

Loistavan vuoden 1993 kruunasi vielä Kaivohuoneella järjestetyssä Emma-gaalassa pokattu Vuoden miessolistitulokas -titteli.

Teki Montana-nimen alla vielä viisi albumia.

Teki välillä palomiehen hommia.

Vuodesta 2005 taas keikkoja. 2010 Johnny & The Dodgers julkaisi levyn Topi Salmen Turenki Recordsin kautta, ja 8.1.2021 ilmestyi Illalla, illalla -kappale, jonka Olavi Virta levytti 1958.

Lastenmusiikkia jo kymmenen vuoden ajan Ruisku ja Kalle -duolla.

Kommentoi

Palvelut