Tautinen vuosi on takana

Koronan lisäksi muutakin tapahtui.

Vänrikki Minna Kanerva johti noin 25 hengen joukkuetta, joka valvoi maakuntarajaa Mäntsälässä 31. maaliskuuta. Taustalla puolustusministeri Antti Kaikkonen. Hän oli tarkastuskäynnillä tutustumassa rajakäytäntöihin muusta Suomesta koronan takia eristetyn Uudenmaan rajalla. Anton Soinne

Pasi Huuhtanen

Viime vuosi muistetaan koronaan liittyvistä arjen muutoksista, mutta tapahtui Mäntsälässä muutakin.

Ennen kuin koronasta oli tietoakaan oli Mäntsälän Kulttuurimeijeri saanut ensimmäiset käyttäjät (Juttu lehdessä 15.1.2020). Moni yhdistys ja kulttuurin toimija ehti korkata tilat ennen täysseisokkia maaliskuussa.

Monika ja Arto Hakalan suursatsaus kohensi Mäntsälän keskustan ilmettä ja pariskunta sai elokuussa Mäntsälän perinnetekopalkinnon työstään (24.8.). Tila sai paljon kehuja. Moni kulttuuriyhdistys sai pitkästä aikaa kotipesän, etunenässä Mäntsälän Teatteri ja Mäntsälä Live.

Kulttuurimeijerin tontille alkoi nousta niin ikään Hakalan rakentaman elokuvateatteri, Cine Mäntsälä (8.1.). Teatteriyrittäjiksi ryhtyivät Taina ja Kaj Itämäki. Elokuvateatterin rakentamisesta päätettiin ennen kuin tieto koronasta oli tullut. Elokuvateatteri valmistui ja esitykset pyörivät parhaillaan keskellä koronaa, joskin korkeintaan 10 katsojalle näytöstä kohden.

Mäntsälän Uutiset tiesi kertoa (22.1.), että samalle tontille tulee myös viinanpolttoa, kun kirjailijaporukka perustaa Authors’ Distillery -nimisen tislaamon. Tislaamon giniä olikin jo myynnissä Mäntsälän Alkossa ennen joulua. Mäntsälän Alko muuten sai uuden ilmeen (8.1.) ja oli kiinni pari päivää tammikuussa.

Kirkonkylän liikennevalot saataneen kuntoon vuoden 2020 aikana, Mäntsälän Uutiset tiesi kertoa 22. tammikuuta. Itse kukin voi tehdä omat johtopäätöksensä keskustassa ajaessaan. Olisiko liikenteen sujuvuus piirun verran parempi nyt kuin vuosi sitten?

Venäläisen datajätti Yandexin tietokonekeskuksen toisen osan rakentaminen alkoi Kapulin yritysalueella (15.1.). Yandexin pitkän tähtäimen suunnitelmissa on rakentaa neljä tietokonehallia. Toinen halli saatiin valmiiksi vuonna 2020.

Korona nousi lähes kaiken kattavaksi puheenaiheeksi maaliskuussa. Ensimmäinen koronaan liittyvä juttu tosin oli Mäntsälän Uutisissa jo 5. helmikuuta. Otsikko oli ”Toimi näin jos epäilet koronavirusta” .

Vielä laskiaisena Mäntsälässä järjestettiin salukikävely eli saluki-koirien tapaaminen (MU 4.3.). Ja 4. maaliskuuta juhlittiin ansioituneita urheilijoita ja kulttuuriväkeä Kulttuurimeijerin gaalassa (11.3.). Kulttuuriteon palkinnon voitti afgaanilapsille kuvataidekerhoa pitävä kuvataitelija Toini Virkki-Jukarainen ja urheiluteon palkinnon nuori kouluratsastaja Enni Suoperä.

18. maaliskuuta lukio siirtyi etäopetukseen ja 20. maaliskuuta etäopetus ulotettiin alakouluihin asti, joskin 1-3 -luokkalaiset saivat tarvittaessa lähiopetusta. Pian myös maakuntaraja suljettiin.

Korona peitti muun alleen. Eräässä MU:n maaliskuun numerossa oli 80 prosenttia juttujen otsikoista koronaan liittyviä.

Syksyn muita puheenaiheita olivat muun muassa kunnan vaikea taloustilanne ja Arolan koulun lakkauttaminen. Koulu päätettiin lakkauttaa tiukan äänestyksen jälkeen.

Samaan aikaa nousi kuitenkin myös uutta. Ehnroosin yläkoulun rakennustyömaa etenee. Koulun läheisyyteen nousevan jäähallin toisen osan harjannostajaisia taas vietettiin 28. elokuuta.

Kommentoi

Palvelut