Hirvihaaraan tykitetään jälleen lunta

Lumen tuotantolaitos käytössä, Kari Onninen (vas.) ja Tapio Kyytsönen vastaavat MU:n lumentuotannosta. Alpo Manninen

Alpo Manninen

Mäntsälä sai lopultakin lumipeitteen. Lumitöiden tekijästä kerros tuntui jo melkoisen hyvältä, joiden mielestä jopa liiankin runsaalta, mutta kun lumikerros tampataan lumikoneella, niin eipä sitä loppujen lopuksi paljon olekaan.

Kuitenkin sen verran, että luistellen latupohjilla pystyy jo hiihtelemään.

Siksi Mäntsälän Urheilijoiden (MU) Kari Onninen on valjastanut vuosikausia yli kahdenkymmenen henkilön vapaaehtoisporukan vartioimaan lumen tekoa.

Tykeillä tuotettu lumi on kestävämpää ja takaa paremmat hiihto-olosuhteet pitkälle kevääseen.

Viides päivä tammikuuta kello 9.35 MU:n aikoinaan hankkima tykki alkoi puhaltaa lunta - toki hieman vaisusti, kun pakkasta oli vain viisi astetta. Ennusteissa on kuitenkin odotettavissa ihan kunnon tykityskelejä.

Onninen on tehnyt tykkivahtilistaa 12.1. asti. Onninen kertoi, että lumen tekoa jatketaan tuonkin jälkeen, jos vain on otollisia olosuhteita.

Onninen ja Kyytsönen virittivät vielä toisenkin tykin tuottamaan tuiskua. Toinen tykki on jäänyt testikäyttöön viime vuodelta ja Onninen miettiikin kuumeisesti, mistä löytyisi se noin 9000 euron rahoitus, jotta myös se siirtyisi MU:n omistukseen tehostamaan lumen tekemistä.

Kahdella tykillä lunta saa enemmän ja ladut nopeammin hiihdettävään kuntoon.

Onninen kiittelee kuntaa talkoisiin osallistumisesta tarjoamalla tykeille ja pumpulle tarvittavan sähkön.

Latujen ajaminen latukoneella on sitten kokonaan kunnan asia. Kunnan tekninen johtaja Mika Pynttäri totesi, että pääsääntöisesti ladut ajetaan työaikana.

Jos joitakin erikoisjuttuja tulee, niin latujen ajaminen johonkin muuhun aikaan katsotaan aina tapauskohtaisesti.

– Kunnan on säästettävä menoissa ja latujenkin ajamisessa koetetaan säästää, jotta kirstun pohjalle jäisi jotakin, Pynttäri selventää.

Kommentoi

Palvelut