Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistöyhdistyksen juhlat jäivät väliin, mutta 50-vuotishistoriikki lievittää harmia

Hyvinkään-Riihimäen-Mäntsälän Kiinteistöyhdistys on 50-vuotiaana yksi Suomen nuorimmista kiinteistöyhdistyksistä. Sytykkeen yhdistystoimintaan antoi Hyvinkään lähiörakennusbuumi, joka tuotti ”teollisen rakentamisen koekappaleita”.

Mäntsälä liittyi mukaan vuonna 1988.

Paikallisen kiinteistöyhdistyksen oli tarkoitus juhlia puolta vuosisataansa marraskuussa, mutta koronapandemian kiihtyminen loppuvuodesta pakotti perumaan juhlat.

Sen sijaan Tuntosarvet, tulkki ja herätyskello -niminen historiikkiteos julkaistiin juhlavuoden kunniaksi suunnitelmien mukaan.

Yhdistyksen hallitus mietti pitkään, onko suuritöisen painetun historiikin tekeminen mielekästä. Toiminnanjohtaja Marika Sipilä oli alusta asti historiikkiajatuksen taustalla.

– Nyt sen julkaiseminen tuntuu erityisen perustellulta, kun kaikki muu juhlinta jää väliin. Totuus on sekin, ettei yhdistyksen alkuvaiheista olisi kohta enää ollut ketään kertomassa, joten siksikin teos on merkityksellinen, Sipilä kertoo.

Yhdistyksen hallitus kutsui joulukuussa yhdistyksen väkeä virtuaaliseen aamukahvitilaisuuteen, johon oli kutsuttu vieraaksi teoksen taustoista kertomaan historiikin kirjoittaja Terhi Kangas.

– Halusimme tallentaa kirjaan kronologisen dokumentoinnin lisäksi tarinallisia herkkupaloja vuosien varrelta. Esimerkiksi vuonna 2016 tuore radanvarsikunta Mäntsälä huomasi tarvitsevansa kipeästi lisää kerrostaloja keskustaan. Oikoradan luoma kiinteistöilmiö ansaitsi ehdottomasti paikkansa teoksessa, kertoo toimittaja Kangas.

Vasta alkuun päässyt 2020-luku saa koronapandemian vuoksi teoksessa suuren huomion. Rajoitukset ovat vaikuttaneet tänä vuonna merkittävästi myös taloyhtiöiden toimintaan. Kiinteistöyhdistys otti heti maaliskuussa aktiivisen neuvontaroolin poikkeusoloissa.

– Yhtiökokousten järjestäminen etäyhteyksin on ollut monelle taloyhtiölle uusi ja vieras ajatus, joten olemme antaneet jäsenillemme mahdollisimman konkreettisia toimintaohjeita. Webinaarien lisäksi tarjolla on ollut puhelinneuvontaa, joka onkin kyselyjen perusteella yleisin syy, miksi taloyhtiö liittyy jäseneksemme, toiminnanjohtaja Sipilä kertoo.

Hyvinkään-Riihimäen-Mäntsälän Kiinteistöyhdistykseen kuuluu tällä hetkellä 669 taloyhtiötä. Jäsenmäärä on ollut tasaisessa kasvussa koko yhdistyksen historian ajan.

Vuonna 1970 toiminta alkoi 28 jäsenen voimin. Alkuperäisjäsenistä 21 on edelleen mukana.

Myös kuluneen vuoden aikana jäsenmäärä on noussut, mikä Sipilän mukaan kertoo osaltaan siitä, että maltillinen jäsenmaksu on koettu myös vaikeina aikoina tärkeäksi investoinniksi.

Teokseen voi tutustua myös verkossa: www.ukl.fi/hyrima

Historiikki on lahjoitettu myös Mäntsälän kirjastolle kaikkien kuntalaisten luettavaksi.