Mäntsälän historia kuvissa – vanhin valokuva vuodelta 1880

Historia: Museovirasto on digitoinut verkkoon yli 200 000 korkealaatuista ja painokelpoista kuvaa vapaasti käytettäväksi

Mäntsälän Alikartano eli Frugård. Aineiston vanhin valokuva vuodelta 1880. Museovirasto

Jesse Helminen

Mistä sai alkunsa Mäntsälän kapina tai mikä on vanhin Mäntsälässä otettu valokuva? Kumpaankin kysymykseen löytyy vastaus museoviraston valtavasta kuva-arkistosta, joka on nyt kaikkien vapaasti käytettävissä.

Kuvat ovat aiemmin olleet käytettävissä jo vuodesta 2017 lähtien pienempi resoluutioisina, mutta kuvia on nyt digitoitu uuteen arkistoon noin vuoden verran.

Museovirastolla on valtava, yli 18 miljoonan kuvan arkisto, joten työtä riittää vielä tulevillekin vuosille.

Kuvia on niin paljon, että digitoinnissa kuunnellaan myös asiakkaiden, eli tässä tapauksessa kansalaisten tarpeita.

Mäntsälän historiasta on esillä kaikki keskeiset tapahtumat.

Vanhin museoviraston valokuva Mäntsälästä on vuoden 1880 valokuva Alikartanosta.

Suomen kautta aikain tunnetuimman tiedemiehen, tutkimusmatkailija A. E. Nordenskiöldin lapsuudenkotia on tämän jälkeen kuvattu useampaan otteeseen; ensin nähtävyytenä ja sitten museoviraston alaisuudessa, kun kohde restauroitiin museoksi vuosien 1973–1983 aikana.

Kartanolla on sittemmin tehty pieniä korjaustöitä lähes jokaisella vuosikymmenellä, mikä selviää myös museoviraston kuvista.

Vuoden 1932 kapinasta on ikuistettuna kaikki tärkeät hetket, kuten Mikko Erichin puhetilaisuuden keskeytys Ohkolan työväentalolla lauantai-iltana 27. helmikuuta 1932 ja Lapuan liikkeen johtohahmot Vihtori Kosola, Artturi Vuorimaa ja K.M. Wallenius kokoontuneena Mäntsälän suojeluskuntatalolla.

Paikkakunnan historian kiivaimpien hetkien jälkeen arkistosta löytyy myös paljon kuvia Mäntsälän takavuosien pääelinkeinosta. Viljaa puidaan ja peltoja kynnetään niin perinteisin keinoin hevosella kuin myös uusilla koneilla, joita esitellään Mäntsälän vuoden 1937 maatalousnäyttelyssä.

Näyttely oli aikansa suurtapahtuma, jossa oli esillä uusinta teknologiaa aina ulkomailta tuoduista Fordson traktoreista ja Chilen salpietarista lähtien. Paikallisista näyttelyssä oli näyttävästi esillä Kellokosken Tehdas Oy.

Maatalousnäyttely pidettiin nykyisen urheilupuiston alueella.

Museoviraston kuvia on nähtävissä verkossa Finna-palvelussa osoitteessa museovirasto.finna.fi. Kuvia löytää kirjoittamalla hakukenttään paikkakunnan tai aihepiirin sanoja.

Palvelussa on myös kuvia Museoviraston arkeologisista esinekokoelmista ja Suomen kansallismuseon kokoelmista.

Myös Mäntsälän löydöksistä on kuvia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut