Ensimmäiset koronarokotetut saavat toisen pistoksen 21 päivän kuluttua ja neljässä viikossa täyden suojan – "Tie laumasuojaan on pitkä"

Teho-osaston sairaanhoitaja Eija Koponen sai ensimmäisten joukossa rokotteen sunnuntaina. Rokottamassa sairaanhoitaja Carita Karttunen. Jouko Tuomas-Kettunen

Armi Suojanen

Suomen ensimmäiset koronavirusrokotteet pistettiin kuudelle Husin eri yksiköissä työskentelevälle työntekijälle sunnuntaina. He tekevät työtä, joissa he kohtaavat koronapotilaita tai epäillyn tartunnan saaneita.

Pistosten jälkeen heitä seurattiin 15 minuutin ajan. Seuranta on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin epidemiologisen yksikön apulaisylilääkärin Eeva Ruotsalaisen mukaan normaali tapa aina rokotuksen yhteydessä.

– Jos tulisi vaikea allerginen reaktio, se tulisi 15 minuutissa.

Kaikki sujui kuitenkin hyvin ja kaksivaiheisen rokotuksen toinen pistos annetaan heille 21 päivän kuluttua. Täyden hyödyn eli suojan vakavalta taudilta rokotteesta saa neljässä viikossa.

Husin sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Teppo Heikkilä sanoi sunnuntain tiedotustilaisuudessa, että vielä on pitkä, useiden kuukausien matka laumasuojaan. Mutta nyt näköpiirissä on valoa.

Rokotteiden antaminen jatkuu terveydenhuollon työntekijöiden ja riskiryhmäläisten rokotuksilla, mutta seuraavat rokote-erän saapumisesta Eeva Ruotsalainen ei osannut vielä sanoa.

Historialliset ensimmäiset rokotteet saivat sunnuntaina teho-osaston sairaanhoitajat Eija Koponen ja Marcus Norrgård sekä osastonlääkäri Benny Hellqvist, päivystyksen ylilääkäri Timo Suonsyrjä ja apulaisosastonhoitaja Kirsi Mustalammi ja keuhko-osaston sairaanhoitaja Andrea Nummi.

Eija Koponen kertoi, että rokotus tuntui samalta kuin muutkin, mutta sen tärkeyden takia myös "ihanalta".

– Esimies tuli kysymään, jos haluan rokotuksen, mutta unohti mainita, että tästä tulikin tällainen mediahässäkkä, helsinkiläinen Koponen nauroi toimittajien ympäröimänä.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Mäntsälässä sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Palvelut