Tontut hiipivät ahkerasti Sepänmäellä

Sepänmäen museon pihalla on kuulunut supatusta ja mökkien takaa on vilahtanut punalakkisia. Punanuttua vielä odotellaan.

Saa nähdä, uskaltaako itse joulupukki mäelle tarkistamaan, miten ahkerasti museon tuvissa työskentelevät sepät, suutarit, räätälit, sukankutojat ja vaatteiden ompelijat.

– Suunnitelmissamme oli rakentaa Mäntsälänjoen varteen keskustaan valokävely sekä musiikkiesityksiä, kertoo liikunnanohjaaja Satu Karjalainen Mäntsälän kunnasta.

Korona muutti kaiken, sen mukana suunnitelmat.

– Pohdimme, että Sepänmäki tarjoaa jouluisen miljöön rakentaa tonttupolku. Siellä voi kohdata turvallisesti ilman pelkoa tartunnasta, miettii kulttuurisihteeri Tarja Kuusela.

Karjalainen suunnitteli Sepänmäkeen tonttupolun tehtävätaulut.

Polun 24 rastia houkuttelevat vaikkapa lukemaan runoja ja liikkumaan mökkien seinälle ripustettujen infotaulujen mukaan.

Pimeällä heijastimet paljastavat seuraavan rastin.

Radan on toteuttanut kokonaisuudessaan kunnan liikuntapalvelut ja kulttuuripalvelut.

Ensimmäisellä rastilla kerrotaan, että Tonttulassa käy kova huiske ja kiirettä pitää.

Liikunnaksi tarjotaan: ”Taputa kätesi yhteen ja sitten reisiin, sitten taas yhteen ja kaverin kanssa lapaset yhteen.”

– Omat glögit ja piparit reppuun ja lämmintä päälle – ja samalla voi tehdä oman joulutervehdyksen muille kuvaamalla museolla, hehkuttaa Kuusela.

Sepänmäen nettisivuilla tonttupolkua on käynyt katsomassa paljon kiinnostuneita ja yhä useampi on matkannut paikalle. Hyvin suosituksi on tullut kahvituvan ovella kerrottu tehtävä, jossa kehotetaan ottamaan itsestä kuva ja tägäämään se Sepänmäen sivuille tai lähettämään ystäville jouluinen tervehdys.

Tonttupolkua voi käydä tutkiskelemassa loppiaiseen saakka osoitteessa Sepänmäen museo, Hirvihaarantie 397.

Vinkkejä joulun viettämiseen

Korona on vienyt monet joulun tapahtumat. Koronarajoitukset (enintään kymmenen hengen tapaamiset) estävät myös vankat yhteiset perinteet seurakunnassa.

Tonttupolun lisäksi Mäntsälässä voi vaikkapa kuljeskella ihailemassa keskustassa kunnostetun joen näkymiä. Torilla on komea valaistu joulukuusi.

Kunnan kulttuuripalvelut joutuivat perumaan Die Familie Bachin esityksen. Esityksestä on mahdollista nauttia netistä ilmaiseksi vuoden loppuun saakka Youtubessa.

Kirjasto on joulun pyhinä 24.–26.12. suljettu. Sunnuntaina 27.12. omatoimiaika 9–16.

Seurakunta lähettää ohjelmaa netissä (https://www.mantsalanseurakunta.fi/tapahtumat):

Perheiden jouluaattohartaus 24.12. klo 14. Jouluaaton hartaus on 24.12. klo 15.30–16.30 (sanajumalanpalvelus). Jouluyön konsertti klo 24.12. klo 22.

Jouluaamun messu 25.12. klo 7. Tapaninpäivän sanajumalanpalvelus 26.12. klo 10. Sunnuntaina 27.12. klo 10 messu.

Ravintoloissa on mahdollisesti tarjolla jouluaterioita.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut