Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Virus kyllä käyttää kaikki keinot päästäkseen leviämään" – rokotukset koronaa vastaan alkavat joulun jälkeen

– Suomen tavoitteena on, että koko väestö suojataan, rokotetta tarjotaan kaikille halukkaille, joilla ei ole terveydellistä estettä rokotteen ottamiselle, sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilannekatsauksessa.

Hän toivoo kaikkien ymmärtävän, että tilanne on edelleen vakava, Kiuru sanoi viitaten koronapandemiaan.

– Jos jouluna ei toimita vastuullisesti, tautitilanne pahenee entisestään, Kiuru jatkoi.

– Tartuntoja on edelleen paljon, niitä on liian paljon tässä maassa. Virus leviää tällä hetkellä väestössä ja se kyllä käyttää kaikki keinot päästäkseen leviämään, sanoi strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä

– Epidemia on luonteeltaan sellainen, että se pyrkii aina kasvuun, ellei sitä jarruteta.

Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista ja rokotukset aloitetaan 27. joulukuuta. Kunnat järjestävät rokotukset ja työterveys voi myös osallistua rokottamisiin.

Rokottamisjärjestys määräytyy lääketieteellisin perustein: Ensimmäiseksi rokotetaan koronavirustautiin sairastuneiden tai perustellusti sairastuneeksi epäiltyjen henkilöiden tutkimiseen, välittömään hoitoon tai huolenpitoon liittyvä tai muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö.

Lisäksi ensimmäiseen ryhmään kuuluvat sosiaalihuollon iäkkäille henkilöille tarkoitetun asumispalvelun ja laitoshoidon toimintayksikön henkilöstö ja asukkaat.

Seuraavaan ryhmään kuuluvat 70 vuotta täyttäneet ja näitä vanhemmat henkilöt. Kolmanteen ryhmään kuuluvat ne henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia.

Neljänteen ryhmään kuuluvat kaikki muut kansalaiset. THL tulee vielä tarkentamaan ryhmien sisäistä rokottamisjärjestystä.

– Rokote annetaan kahtena annoksena ja sen antama suoja voidaan taata vasta toisen rokoteannoksen jälkeen, kertoi yksikön päällikkö Marjo-Riitta Helle Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

Rokotuskertojen väli on vähintään kolme viikkoa. Rokotteen haittavaikutukset ovat olleet enimmäkseen lieviä ja ohimeneviä, esimerkiksi rokotuskohdan reaktioita, kuumeen nousua, päänsärkyä sekä lihas- ja nivelsärkyä.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan koronavirustautiin sairastuneiden ikäjakaumassa Suomessa on tapahtunut muutosta iäkkäämpiin kansalaisiin.

– Hoivakotiepidemioita on raportoitu useilla eri alueilla, jonka vuoksi tautiin menehtyneiden määrä on kääntynyt noususuuntaan, koronavirustautiin menehtyy Suomessa keskimäärin neljä henkilöä vuorokaudessa, Puumalainen sanoi.

Juttua korjattu 22.12.2020 kello 14.19: "rokotukset aloitetaan mahdollisimman pian eli 27.–28. joulukuuta" korjattu muotoon "rokotukset aloitetaan 27. joulukuuta."