Hannu Niklander matkaa uudessa kirjassaan pitkin Mäntsälää

Kirjan kansikuvassa on Emmy Niklanderin taulu Vanhankirkonpuiston portti, 1937.

Lasse Herrala

Hannu Niklanderin uusin kirja Tyhjää toimittamassa palaa useasti Mäntsälän maisemiin, sukulaisia tapaamaan milloin Ohkolaan, milloin Nikinojalle.

Romaanin päähenkilö Weijo kokee elämänsä hehkeimpiä vuosia. Vauhtia Weijolla riittää.

Joskus lukija havahtuu, että Virosta on jo kotiuduttu ja ollaan matkalla Sälinkäällä kohti Sulkavanjärveä, jossa Linnaisten kartanokin vilahtaa.

Weijo, armeijassa nopeasti edennyt nuorimies kokee matkallaan myös monta kolahdusta: ura katkeaa ja yksityiselämäkin saa osansa.

Elämä ei aina ole ruusuista, mutta silti nuori mies osaa nauttia eri vivahteista. Tuntuu, että hän vain matkaa, omasta tai muitten tahdosta seikkailusta toiseen.

Tyhjää toimittamassa sopii hyvin kirjan nimeksi. Tarinasta ei tule loppua. Kyse on eksyksissä olosta ja tehottomuuden ongelmasta.

Lukija voi tykönään pohtia, onko aivan kaikki Weijonkaan tekemä sittenkään turhaa.

Niklander osaa loihtia tyhjän toimittamisen esiin pikkutarkalla kuvauksella arkisista asioista ja tapaamisista vaativampiinkin.

Sitähän tyhjäntoimittaminen on: kuljeskelua virran mukana, päämäärättömästi.

– Tahdon tutkiskella Suomea yleisesti ja Uuttamaata erityisesti mikrohistoriallisesta näkökulmasta. Toki haluan kirjoittaa niin, että paikan henki aina tuntuisi. Paikallisuus on minulle hyvin tärkeää, miettii kirjailija.

– Pyrin myös vastauksia tyrkyttämättä saamaan lukijan miettimään, miksi Weijo enimmäkseen epäonnistuu siinä mihin tarttuu – huolimatta monista hyvistä edellytyksistä.

Niklander tuntee paikalliset asiat. Hän vie Weijon Hemmilään, jossa hän kertoo Aleksis Kiven käyneen friiausreissuillaan.

Niklander kuvaa myös Mäntsälän suojeluskuntatalossa vietettyä juhlaa, jonka juhlapuhuja saa ilkikurisuutta osakseen. ”Täältä siis johdettiin Mäntsälän kapinaa.”

Paikallisuus piristää Niklanderin tekstiä. Metsästys Ohkolassa tai Paavon kanssa vierailu Sääksjärvellä ovat kotoisia.

Tyhjää toimittamassa on helppolukuinen. Joskus pikkutarkan kuvauksen vaikkapa tarpeilla käynnistä voi ohittaa ilman, että kokonaisuus kärsii.

Tietysti tarkka kuvaus on tehokeino kertoa tyhjänpäiväisyyksistä, kun elämässä ei aina ole tärkeämpiä asioita.

Hannu Niklander: Tyhjää toimittamassa, Loivaa alamäkeä. Kustannusliike Robustus, Printon Trükikoda AS, Tallinn 2020.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut