Ympäristöseloste NCC:n kiviainekselle – Ohkolan ja Pornaisten tuotantoa viedään ekologisempaan suuntaan

NCC AB on ruotsalainen yritys, jolla on toimintaa Ruotsin lisäksi myös Norjassa, Tanskassa ja Suomessa, kuitenkin maakohtaisesti itsenäisinä yrityksinä. Suomessa NCC on ottanut ensimmäisenä kiviainestoimittajana käyttöön EPD:n.

– Otimme opin Ruotsista, jossa EPD oli käytössä jo aiemmin. Ensin teimme EPD:n Ohkolan alueelle ja viime viikon perjantaina julkaisimme EPD:n myös Pornaisten alueelle. Jossakin vaiheessa on tarkoituksemme lisätä EPD myös muille tuotantoalueillemme, mutta näillä kahdella lähdettiin liikkeelle ja katsotaan, mikä markkinoinnillinen hyöty EPD:stä saadaan. Uskon, että EPD liittyy tulevaisuudessa jo tarjouspyyntöihin ja vaatimuksiin, kertoo NCC:n kehitysjohtaja Jan Liimatainen.

Liimatainen kertoo, että kiviainekseen EPD saadaan siten, että laskenta lähtee alueen pintamaan poistosta.

Siinä käytetään polttoainetta, koneita ja terästä. Sitten tarvitaan räjäytysaineita ja -tarvikkeita aina johdotuksia myöten (johtojen kupari). Laskenta on siis hyvin tarkkaa.

Murskauksessa on monta vaihetta, jossa jokaisessa tulee 1-3 eri tuotetta. Murskauksessa käytetään dieseliä, mutta yhä enemmän sähköä. Murskauksessa lasketaan eri tuotteille osuus sen mukaan, missä vaiheessa tuote syntyy.

– Ohkolan tuotanto on sähköistetty ja sähkönä käytetään sähkölaitokselta ostettua ekoenergiaa. Lisäksi kuljetuksiin etsitään dieseliä ekologisempia vaihtoehtoja. On jo kaasulla toimivia työkoneita ja rekkoja, jotka itse asiassa eivät ole paljonkaan dieselkäyttöisiä kalliimpia. Meillä on Volvon kanssa yhteistoimintaa tuolla rintamalla, mutta korona on nyt hidastanut edistystä, Liimatainen paljastaa.

NCC:llä on jo yksi asiakas, jolla on omille tuotteilleen EPD ja nyt NCC:llä on myös esittää EPD.

Yhteistyössä tehdään kalliosta hiekkaa, joka on tietenkin luonnosta saatavaa kalliimpaa. Nykyään hiekka alkaa olla katoava raaka-aine, joten sitä täytyy tehdä myös tuotannollisesti.

– Tavoitteena on, että EPD auttaisi liiketoimintaa ja jopa näkyisi jossakin vaiheessa tuotteiden hinnassa. Uskon, että ainakin kaupungit ja kunnat haluavat ja monet ovat jo tehneet päätöksiä päästä hiilineutraaliin toimintaan. Silloin EPD on yhtenä tekijänä tavoitteeseen pääsemisessä, valottaa Liimatainen.

NCC:llä on nyt saatu laskettua Ohkolan ja Pornaisten tuotantoalueista lähtötaso, jota sitten voidaan parantaa. Kipupisteet löydetään ja nähdään ja niitä kehittämällä päästään ekologisempaan tuotantoon.

Fakta

EPD-ympäristöseloste

Environmental Product Declaration

standardoitu tapa esittää tuotteen tai palvelun elinkaarianalyysi

asiakirjaan on selvitetty tuotteen elinkaaresta aiheutuvat ympäristövaikutukset

tutkitaan ja vertaillaan valmistuksen eri vaiheista syntyviä ympäristövaikutuksia

saadaan tuotteen ja valmistuksen ympäristövaikutukset

tuote- ja tuotantoaluekohtainen

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut