Käsityöläiset vaikeuksissa, kun työhuone pursuaa joulumyyjäistavaraa – myynnissä tarvitaan nyt luovuutta

Mitäs nyt tehdään, kun kaikki myyjäiset on peruttu, pohtii keramiikan tekijä.

Söpöt keramiikkatyöt Arja Tuomaisen työhuoneessa odottavat joulumyyjäisiin pääsyä, mutta eivät nyt pääse. Sauvo Jylhä

Tanja-Elina Niemi

Mäntsälässä Kellokosken rajalla Linjatiellä Arja Tuomainen on tehnyt jo vuosikausia keramiikkatöitä.

Monen muun käsityöläisen tavoin Tuomainen on nyt uuden tilanteen edessä: kaikki myyjäiset, joissa hän on käynyt joulun alla myymässä, ovat tältä vuodelta peruttu.

Syynä ovat tietysti nämä koronarajoitukset. Myyjäisiä peruttiin hyvissä ajoin jo ennen kuin oli tietoa näistä uusimmista tiukentuneista rajoituksista.

– Krapi, vanha suksitehdas, Tuomalan koulu, Ohkolan Öljymäen myyjäiset... hän luettelee.

– Kyllähän se (tieto) harmitti aluksi, mutta ajattelin, että täytyy olla vaan luova.

Niin hän alkoi Facebookin kuntaryhmissä kertoa, että hänen kotiinsakin voi tulla katsomaan tuotteita ja sopia käynneistä. Tuomaiselle on myyjäisissä tullut vakiasiakkaita.

Kotimyynti onkin lähtenyt hyvin käyntiin, mutta vielä pitäisi saada verstas tyhjäksi, jotta voisi tehdä uutta, pohtii Tuomainen, jolle keramiikan teko on intohimo.

Erityisen suosittuja ovat pienen jouluiset sydämet, jotka sopivat kuuseen tai lahjapakkauksen koristeeksi.

– Tein näitä viime vuonna neljäsataa ja ne menivät kaikki, Tuomainen sanoo kädessään koristekuorrutuksin somistettu punainen sydänpipari.

Saaren joulumaa Mäntsälässä on vuosi vuodelta kasvattanut suosiotaan ja kävijöitä on ollut niin läheltä kuin kaukaa.

Tänä vuonna Saaren Joulumaa jää rakentamatta. Päätöksen takana on poikkeuksellinen syksy ja epävarmuus siitä, miten koronatilanne kehittyy loppuvuodesta.

– On tämä meille melkoinen muutos, kun ehdittiin Joulumaata puristamaan kasaan jo 21 vuotta peräkkäin, sanoo toimialapäällikkö Mika Lindqvist Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymästä, Keudasta.

Hän kertoo, että Joulumaan valmistelut alkoivat päivämäärien lukitsemisella tammikuussa.

Konsertteja alettiin suunnitella jo 2019 vuoden puolella.

– Sopimukset tehtiin allekirjoitusta vaille valmiiksi maaliskuussa, mutta allekirjoitusta lykättiin elokuulle. Käsijarru vedettiin päälle 21. elokuuta, jolloin todettiin, että epävarmuus onnistuneelle tapahtumalle oli liian suuri, Lindqvist kertoo.

Lindqvist lupaa, että menestyksellisen tapahtuman suunnittelua ja toteutusta jatketaan jouluksi 2021.

– Nyt keskitymme upean kukkatuotantomme myyntiin paikallisesti. Huomioimme kaikki koronaohjeistukset ja toivomme uskollisten asiakkaidemme saapuvan ostoksille myös arkisin, hän sanoo.

Saaren kartanon puutarhamyymälä palvelee laajennetuin aukioloajoin 21.12. saakka. Koronatilanteen muuttuessa aukiolo kannattaa tarkistaa.

Kommentoi

Palvelut