Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhoista autoista saa taas romutuspalkkion

Autoala pitää yksityishenkilöille taas joulukuun alusta alkaen maksettavaa 1 000–2 000 euron romutuspalkkiota kohtuullisena.

Palkkion saa, jos vie yli kymmenen vuotta vanhan auton romutettavaksi ja hankkii tilalle uuden auton. Mahdollista on myös saada tukea joukkoliikenteen kausilipun tai sähköavusteisen pyörän ostoon.

Laki tuli voimaan joulukuun alussa ja siihen varataan kahdeksan miljoonaa euroa ensi vuodeksi.

Hankittavan uuden henkilöauton tulee olla kaasuauto, täyssähköauto, ladattava hybridi tai muu auto, jonka hiilidioksidipäästöt ovat enintään 95 grammaa kilometriä kohden. Päästörajoitus koskee myös ladattavia hybridiautoja.

Vaatimukset ovat aika tiukat, pystyykö niin sanottu tavallinen kuluttaja hankkimaan uutta autoa palkkionkaan tuella?

Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa sanoo, että valtion palkkion lisäksi autoala todennäköisesti tulee mukaan omalla 500 euron tuella, kuten se on tehnyt aiemminkin. Romutuspalkkiota on maksettu myös 2015 ja 2018.

– Ja on hyvä muistaa, että täyssähköisen auton hankintaan on edelleen voimassa myös 2 000 euron hankintatuki. Eli mahdollisuus on 4 000 euron tai jopa 4 500 euron hyvitykseen, Rissa summaa.

Uusien autojen hinnat lähtevät noin 15 000 – 16 000 eurosta. Rissan mukaan näissä hintaluokissa löytyy jopa täyssähköautoja.

Aiemmin romutuspalkkion kanssa hankittujen uusien autojen keskihinta on ollut noin 20 000 euroa. Ne edustavat pienehköä, mutta eivät kuitenkaan kaikista pienintä autoluokkaa.

Rissa kiinnittää huomion myös siihen, että aiemmilla kerroilla iso osa autonsa romutukseen vieneistä ei ollut koskaan ostanut uutta autoa, vaan aina käytetyn.

– He hyppäsivät suoraan uuteen autoon.

Autoala tukee romutuspalkkiota, sillä se haluaa nopeuttaa autokannan uusiutumista vähäpäästöisemmäksi.

– Yli 20 vuoden ikäiset autot pitäisi romuttaa, ne ovat erittäin isopäästöisiä, Rissa toteaa.

Kaksi vuotta sitten romutuskampanjassa liikenteestä saatiin pois 6 700 autoa, jotka olivat keskimäärin 17 vuoden ikäisiä.

Koronapandemia on kurittanut tänä vuonna myös autokauppaa rajusti. Uusien henkilöautojen rekisteröinnit putosivat takavuosien finanssikriisin tasolle.

Marraskuuhun mennessä uusia henkilöautoja rekisteröitiin noin 81 000.

– Autokannan keski-ikä on jo 12,4 vuotta eli enemmän kuin muualla Euroopassa, Rissa sanoo.

Rekisteröintejä pitäisi olla vuodessa 140 000 – 150 000, jotta autokanta uusiutuisi.

Sähköavusteisen pyörän hankintaankin romutuspalkkion voi käyttää. Tukea saa 1 000 euroa.

– Kyllähän tonnikin kannustaa hankkimaan sähköpyörän, mutta saisi se tuki olla enemmänkin, sanoo sähköpyöriä myyvän Electrobiken toimitusjohtaja Jani Jokinen.

Riskinä on Jokisen mielestä nimittäin se, että ostaja hankkii liian huonon eli liian halvan pyörän.

– Ne eivät kestä ja sitten akkujen ongelmajätettä on siellä ja täällä. Tuhannen euron ja sitä halvempi sähköpyörä ei voi olla hyvä.

Kunnollisia sähköpyöriä voi saada noin 1 600 eurolla, mutta yleensä hinnat alkavat kahdesta tuhannesta eurosta ja siitä ylöspäin, Jokinen tähdentää.

Hän pitää Ruotsin mallia parempana, jossa pyörän hankintaa tuetaan prosenttialennuksella.

Varsinaisena kovana juttuna Jokinen kuitenkin pitää sitä, että työsuhdepolkupyörä on ensi vuodesta lähtien veroton luontaisetu 1 200 euroon asti.

– Se on varsinainen pyöräilyyn kannustava tekijä, kun se ymmärretään.