Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seitsemän villisian saalis – edellinen saalis vuonna 2017

Mäntsälässä saatiin saaliiksi edellisen kerran kaksi villisikaa vuonna 2017 ja seuraavan kerran saalista metsästäjät saivat tänä syksynä, seitsemän kappaletta.

– Kaksi sikaa on ammuttu kyttäyskopista, mutta viiden yksilön saalis saatiin jahdissa, jossa apuna olivat koirat, kertoo Mäntsälän riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Mikko Kylmäniemi.

Viime vuosina villisikakanta on kasvanut hyvin, joten metsästäjät ovat alkaneet tarkkailla kantojen lisääntymistä.

Riistakameroissa villisikoja on nähty Hautjärvellä, Levannolla, Sääksjärvellä ja Nummisissa.

– On tärkeää, että kanta ei kasva liian suureksi. Villisiat ovat kovia kaivamaan ja silloin vaarassa ovat peruna-, juures- ja jopa kuminapellot, eivätkä turvassa ole pihojen kukkapenkit tai lintujen ruokintapaikatkaan. Euroopassa on jo nähty, millaisiin tuhoihin villisiat pystyvät. Siksi olisi hyvä, että metsästysseurat yhteistoimin hoitavat villisikojen kannan verottamisen sopivaksi ennen suurimittaisia tuhoja. Mäntsälän ja lähikuntien yksitoista seuraa ovatkin aloittaneet villisikojen metsästyksen yhteistoiminnassa, sanoo Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Mikael Eskelinen.

Eskelisen ja Kylmäniemen mukaan villisika on lainsuojaton, ainoastaan emakko porsaineen on rauhoitettu maaliskuun alusta heinäkuun loppuun. Tuota poikkeusta lukuun ottamatta metsästää voi ympäri vuoden.

Ammutusta villisiasta on tehtävä ilmoitus Oma riista -palveluun ja ruhosta on otettava näytteet trikiinin ja afrikkalaisen sikaruton testaamista varten.

Ruokavirasto tutkii näytteet ja metsästysseura saa pienen korvauksen sikataloudelta näytteiden toimittamisesta. Näin siksi, että sairaudet eivät pääsisi sikaloihin ja aiheuttaisi siellä sairauksia.

Metsästystavoista yleisin on kyttäyskopeista ampuminen, mutta myös ajojahteja on alettu käyttää. Villisika on hämärä- ja yöliikkuja, mutta metsästyksessä ei saa käyttää valovahvistimia tai yökiikareita, ainoastaan kiinteät valot metsästyspaikoilla on sallittu. Aseet ovat tehokkaita, yleensä hirvikiväärejä. Haulikkoa voidaan myös käyttää, mutta silloin käytetään täyteisiä patruunoita.

Trikiinivaaran vuoksi suolet kaivetaan maakuoppaan, jotta mahdollinen sairaus ei leviäisi muihin eläimiin.

Myös ruhon käsittelyssä on huomioitava, että muita lihoja ei käsitellä villisian lihojen kanssa samalla alustalla ja veitsillä ennen trikiinittömyyden varmistumista.

Laki ei edellytä vielä erikoisia asusteita villisikametsästyksessä, mutta ajojahdeissa kannattaa käyttää hirvenmetsästyksessä käytettäviä varusteita.

On myös olemassa erityisiä viiltosuojahousuja, jotka saattavat olla aiheellisia varsinkin, jos etsitään haavoittunutta karjua.

Jos karju hyökkää päälle ja se nostaa päätään, suuret kulmahampaat voivat viiltää reidet auki ja aiheuttaa vakavat vammat.

– Villisika on yleensä arka, mutta porsaiden päältä, haavoittuneena ja vaikkapa auton töytäisemänä ehdottomasti vaarallinen. Kannan lisääntyminen aiheuttaa todennäköisesti lisää villisikakolareita. Silloin ei kannata poistua autosta, vaan soittaa poliisille hätänumeroon 112 ja odottaa rauhassa avun tulemista, opastavat Eskelinen ja Kylmäniemi.