Kävijämäärät laskussa, varaukset nousussa – kirjaston toiminta on jatkunut rajoituksista huolimatta

Kirjastopalvelujohtaja Anu Järvi-Uutela on huomannut, että asiakkaat varaavat ja hakevat nyt suurempia määriä aineistoa kerralla. Arkisto/Alpo Manninen

Jesse Helminen

Koronapandemia on vaikuttanut negatiivisesti kirjaston kävijämääriin, mutta lainattava aineisto löytää silti asiakkaansa.

Tilastoista selviää, että kirjaston kävijä- ja lainausmäärät ovat koronasta johtuen laskussa. Lainausmäärät eivät ole kuitenkaan laskeneet yhtä jyrkästi kuin kävijämäärän laskusta voisi olettaa.

– Ehkä aktiiviset kirjaston käyttäjät ovat harventaneet käyntejään ja lainaavat kerralla enemmän. Ikäihmisten osalta on silmämääräisesti vaikuttanut siltä, että osa ei ole uskaltautunut kirjastoon kevään jälkeen, kertoo Mäntsälän kirjastopalvelunjohtaja Anu Järvi-Uutela.

Syyskuussa kävijöitä oli 21 prosenttia vähemmän vuoden takaiseen verrattuna ja lokakuussa lukema oli 27 prosenttia. Elokuulta ei ole vertailukelpoista kävijätilastoa, koska elokuussa kirjasto ei ollut vielä täysin normaalisti auki.

Syys–marraskuussa aukioloajat ovat olleet samat kuin edellisenä syksynä samaan aikaan.

Samassa ajassa lainausmäärät ovat pudonneet syyskuulta vain -2 prosenttia ja lokakuulta -6 prosenttia. Vastaavasti varausten määrä on kuitenkin noussut jyrkästi.

Varauksia tehtiin syyskuussa 24 prosenttia ja lokakuussa 34 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019 samalla ajanjaksolla.

Kirjaston aineisto tavoittaa siis asiakaskuntansa myös poikkeusoloissa.

– Varauksia on tehty paljon enemmän, mikä on näinä aikoina hyvä, sillä varatun aineiston noutaminen on kirjastosta helppoa ja nopeaa, Järvi-Uutela huomauttaa.

Kirjaston palveluja rajataan koronavirustilanteen takia 20.12. asti. Ainoastaan pikainen asiointi on sallittua. Rajoitetut palvelut käytettävissä ma–ke (9–13) 13–20, to–pe 9–16, la–su (9–16). Suluissa omatoimiajat.

Vain varausten nouto on mahdollista itsepalveluhyllystä ja lainaus automaatilla. Palautukset tulee jättää automaattiin tai palautusluukkuun. Kirjastoauto ei kulje 28.11.–20.12. välisenä aikana. Tapahtumat ja opastukset perutaan tai siirretään verkkoon.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut