Yksilöllinen valmennus toimii Mäntsälässä – "Ei haluta, että asiakas joutuu hänen kannaltaan turhiin töihin"

Työllisyys: Mäntsälän hyvät työllisyyslukemat eivät ole sattumaa

Mäntsälän kunnan työllisyyskoordinaattori Tiina Hast (vas.) ja etsivä nuorisotyöntekijä Iiro Soikkeli pitävät Mäntsälän ”yhden luukun” -mallia hyvänä. Jesse Helminen

Jesse Helminen

Työllisyysluvuissa ollaan selvästi viime vuotta jäljessä, mutta olosuhteisiin nähden Mäntsälä pärjää verrattain hyvin suhteessa muihin Uudenmaan ja Keski-Uudenmaan kuntiin. Keskeistä Mäntsälän menestyksessä on kaksi seikkaa: elinkeinorakenne ja tehokkaat, yksilölliset työllisyystoimet.

Mäntsälän työllisyyslukemat olivat synkimmillään toukokuussa, kun työttömyysprosentti oli kivunnut jo 12,1 prosenttiin. Tästä eteenpäin luku on laskenut; ja vaikka vielä ei olla lähelläkään edellisvuoden lukemia, on työttömyyden lasku 8,3 prosenttiin jo hyvä merkki elpymisestä.

– Lomautukset ja irtisanomiset iskivät rajuinten palvelualoihin, kertoo työllisyyskoordinaattori Tiina Hast.

Tavallaan onni onnettomuudessa, että Mäntsälän työpaikoista suurin osa sijoittuu muille työllisyyden aloille ja suotuisa elinkeinorakenne näkyy myös työttömien määrässä.

Terve elinkeinorakenne ei silti riitä, jos työttömät työnhakijat ja sopivat työpaikat eivät kohtaa toisiansa. Mäntsälän työllisyyspalveluissa ollaankin lähdetty sillä periaatteella liikkeelle, että ei haeta nopeita pikaratkaisuja, vaan jokaiselle suunnitellaan yksilöllinen urapolku.

– Me haluamme tarjota pitkäkestoisia ja pysyviä polkuja työelämään, kertoo työhönvalmentaja Sari-Johanna Hirviniemi.

Ei haluta tarjota pikaratkaisuja

Sari-Johanna Hirviniemi, työhönvalmentaja

Urapolun suunnittelussa etsitään ratkaisuja yhdessä asiakkaan kanssa. Tavoitteena on kestävä suunnitelma uudelleen työllistymiseksi ja esimerkiksi palkkatukityö saattaa avata mahdollisuuksia työssä kouluttautumiseen oppisopimuksella.

Ensisijaisesti haetaan siis työtä, joka tukee myös jatkotyöllistymistä.

– Tavoitteenamme on innostaa asiakkaita mahdollisuuksiinsa, ja että tunnistamme laajasti ihmisten osaamisen, sanoitamme sen CV:n tietoihin ja kannustamme asiakkaita hyödyntämään osaamistaan, kertoo Hast.

Työ saattaa löytyä uudelta alalta, omaa osaamista päivittämällä tai uudelleen kouluttautumalla.

– Ei haluta, että asiakas joutuu hänen kannaltaan turhiin töihin ja ennemmin vaikka odotetaan hetki, että löytyy se oikea työpaikka.

Yksi keskeinen työllisyyden teema, mikä on noussut esille etenkin nyt koronapandemian aikaan on nuorten työttömyys.

Mäntsälässä nuorisotyöttömyys ei ole samalla tasolla, kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, jossa nuoret ovat työllistyneet palvelusektorille, johon irtisanomiset ja lomautukset ovat iskeneet.

Ei hyvät lukemat silti pelkästä rakenteesta johdu. Mäntsälässä on tehty Ohjaamossa hyvää työtä nuorten kanssa ”yhden luukun” -mallin kanssa.

Ohjaamon voi tulla, jos alle 30-vuotiaalla nuorella on kysymyksiä liittyen asumiseen, opiskeluun, työllistymiseen tai terveyteen liittyen. Kaikki palvelut löytyvät kunnantalolta samalta käytävältä ja nuori saa saman tien alkusysäyksen itsenäiseen elämään ja työelämään siirtymiseen.

– Esimerkiksi omaan asuntoon muutto ja omilleen muutto ovat sellaisia, missä neuvomme asia kerrallaan mitä täytyy tehdä, kertoo etsivä nuorisotyöntekijä Iiro Soikkeli.

Samalla Ohjaamo tekee tiivistä yhteistyötä TE-palveluiden kanssa. Kaiken tarkoituksena on varmistaa, että nuorta ei ”pallotella” luukulta toiselle.

Ohjaamo on auki maanantaisin ja torstaisin klo 14–16 kunnantalon Palvelutorilla.

31.10.2020 työllisyystilanne

Suluissa syyskuun lukemat.

Työttömyysaste 31.10.2020. 8,3 prosenttia (8,2 %)

Uudenmaan työttömyysaste 31.10.2020 oli 12,5 prosenttia.

Alle 25-vuotiaat, 82 kpl. ( 88 kpl.)

Yli 50-vuotiaat, 356 kpl. (348 kpl.)

Pitkäaikaistyöttömät, 244 kpl. (236 kpl.)

Avoimet työpaikat, 84 kpl .(202 kpl.)

Työvoima 31.10.2020, 10 037 kpl. ( 10 052 kpl 31.12.2019)

Uusia yrityksiä perustettiin lokakuun loppuun mennessä vuonna 2020 89 kpl. Samana ajanjaksona rekisteristä poistui 41 kpl yrityksiä.

Mäntsälässä työttömiä työnhakijoita oli lokakuun lopussa 838 ja viime vuonna vastaavana ajankohtana heitä oli 545 kpl.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut