Uudet koronarajoitukset voimaan tänään – tämä kaikki muuttui nyt

Kulttuurikeskukset keskeyttivät tänään toimintansa, mutta kirjastot, kuten Malmitalon kirjasto, palvelevat lyhytaikaista asiointia varten rajoitetusti. Arkisto / Jussi Vehkasalo
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän linjaamat uudet koronarajoitukset ja -suositukset astuivat voimaan tänään 30. marraskuuta pääkaupunkiseudulla. Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa kaikki organisoitu sisätilojen harrastustoiminta, mukaan lukien taiteen perusopetus, on peruttu kolmen viikon ajaksi eli 20. joulukuuta asti. Sisähalleissa harjoittelu ei ole mahdollista edes omatoimisesti. Myös lasten organisoitu harrastustoiminta sisätiloissa on peruttu.

Niin ikään kaikki yli 20-vuotiaiden harrastusvuorot ulkokentiltä perutaan. Alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta jatkuu ulkona jo aiemmin myönnetyillä vuoroilla. Kilpailuja, otteluita tai sarjatoimintaa ei järjestetä. Uusia vuoroja ei myönnetä.

Myös uimahallit ovat nyt kiinni. Kuvassa Espoonlahden uimahalli. Arkisto / Sirpa Repo

Kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty määräajaksi kuitenkin siten, että korkeintaan 10 henkilön yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen sallitaan edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n 21. syyskuuta antamaa ohjetta.

Korkeintaan 10 hengen tilaisuuksista tulisi järjestää vain ehdottoman välttämättömät, kuten lakisääteiset yhtiökokoukset ja yhdistysten kokoukset, ja näissäkin tulee hyödyntää etäyhteyksiä aina kun se on mahdollista. Nämä rajaukset ovat 18. joulukuuta asti, päätöksen asiassa teki Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Yli 10 hengen yleisötilaisuuskielto on voimassa pk-seudulla, Hus-alueella ja Päijät-Hämeessä.

Vantaan taidemuseo Artsi laittoi sekin ovet säppiin. Arkisto / Armi Suojanen

Kaupunkien kaikki yleisölle avoimet asiakastilat suljetaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kaikkia sisäliikuntatiloja, kulttuuritaloja, museoita ja nuorisotiloja. Työväenopistojen toiminta keskeytetään. Myös Korkeasaaren eläintarha sulkeutuu.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toisen asteen välttämättömään koulutukseen käytettävät tilat pidetään auki. Myös esimerkiksi välttämätön asiointikoneiden käyttö kirjastoissa ja vähävaraisten kasvomaskijakelu jatkuu. Kaupungit määrittelevät välttämättömiä palveluita tarjoavat tilat, jotka pidetään rajatusti ja terveysturvallisesti auki.

Koordinaatioryhmä suosittelee yksityisiä toimijoita sulkemaan vastaavat liikunnan ja vapaa-ajan tilat.

Kirjastot tarjoavat rajattua palvelua, johon kuuluu aineiston nouto varaushyllystä sekä rajatuista valikoima- ja teemahyllyistä automaattien luona sekä välttämätön, nopea asiointi asiakastietokoneilla.

Ensisijaisena palvelutapana kirjastoissa on etukäteisvaraus ja itsepalvelu automaatilla. Kirjastossa asioidessa on velvoite käyttää maskia.

Myös Korkeasaaren eläintarha meni kiinni. Kuvassa eläintenhoitaja Merja Wahlroos Amazonia-talossa. Arkisto / Johanna Erjonsalo

Toisen asteen koulutus (lukiot, ammatilliset oppilaitokset) siirtyy etäopetukseen, tosin ei vielä 30. marraskuuta vaan vasta 3. joulukuuta. Etäopetus jatkuu vuoden loppuun saakka.

Koordinaatioryhmä myös suosittelee, että lähikontaktit rajoitetaan saman kotitalouden tai pysyvyydeltään siihen rinnastettavien läheisten välille. Muita yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi. Hautajaisiin tai muistotilaisuuksiin osallistuminen suositellaan rajattavaksi vain hyvin suppeaan lähiomaisten joukkoon. Suositus on voimassa 20. joulukuuta asti.

Kolme viikkoa kestävän tiukennettujen rajoitusten ja suositusten ajan toivotaan pysäyttävän epidemian leviämisen alueella. Jos näin ei käy, rajoituksia ja suosituksia ollaan valmiita jatkamaan.

Pääkaupunkiseudulla pitäisi puolittaa tämänhetkinen liikkuminen, sanoo Husin johtajaylilääkäri – "Tartunnan voi saada tänä päivänä mistä vain"

Hus-johtajaylilääkäri varoittaa: Suuria määriä koronapotilaita ei ehkä pystytä hoitamaan nykylain sallimilla keinoilla

Nyt loppui taiteen tuijottelu – museot laittavat ovet säppiin – myös tietyt Finnkinon leffateatterit kiinni

Tuomaan Markkinoiden perumisesta kovat tappiot tapahtuman järjestäjälle – "Koviten se iskee silti kauppiaisiin ja ravintoloihin"

Risteilyt jatkuvat entisellään koronaepidemian kiihtymisestä huolimatta – "Kotimaassa matkailua ei ole kielletty"

Kurlausnäyte haastaa tikulla tökkimisen koronatestissä – "Testaukseen haetaan noin 2 000 osallistujaa"

Kommentoi

Palvelut