Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kurlausnäyte haastaa tikulla tökkimisen koronatestissä – "Testaukseen haetaan noin 2 000 osallistujaa"

Koronatestauksen helpottamiseksi Terveystalossa testataan, saadaanko kurlaamalla annetusta näytteestä yhtä luotettavasti tulos kuin nenänielusta. Kurlausnäyte tutkitaan laboratoriossa PCR-menetelmällä ja sen toimivuutta arvioidaan vertaamalla kurlausnäytteestä saatua tulosta tavanomaisella tavalla nenänielusta otetusta näytteestä saatuun koronatestin tulokseen, kerrotaan Terveystalon tiedotteessa.

Tällä hetkellä PCR-näyte otetaan terveydenhuollon ammattilaisen toimesta pitkällä taipuisalla pumpulitikulla syvältä nenänielusta. Vaikka näytteenotto ei satu, se voi tuntua hieman epämiellyttävältä.

– Näytteenottotapana kurlaaminen olisi nenänielu-näytettä huomattavasti miellyttävämpi ja yksinkertaisempi tapa, mutta haluamme ensin varmistua sen toimivuudesta ja luotettavuudesta, kertoo Terveystalon laboratoriodiagnostiikasta vastaava johtaja Piia Aarnisalo.

Kurlausnäytteen testaukseen haetaan noin 2 000 osallistujaa, jotta analysoitava aineisto on riittävän suuri menetelmän luotettavuuden arviointiin. Kurlausnäytetestiin voivat halutessaan osallistua Terveystalon Helsingin Kampin, Jyväskylän ja Turun Pulssin koronavirustestiin saapuvat aikuiset. Jokainen näyte auttaa taistelussa koronavirusta vastaan.

– Kurlausnäyte on vasta testausvaiheessa oleva näytteenottotapa, minkä vuoksi sen tulosta ei lähetetä näytteenantajalle. Toimitamme testiin osallistujille nenänielu-näytteen tuloksen normaalisti vuorokauden sisällä näytteenotosta ja pääkaupunkiseudulla aina saman päivän aikana, Aarnisalo sanoo.

Aarnisalo arvioi, että Terveystalolla menee muutama viikko aikaa riittävän aineiston keräämiseen.

– Vasta kun koossa on tarpeeksi sekä positiivisia että negatiivisia näytteitä ja tiedossamme koko aineiston tulokset, voimme tehdä päätöksen menetelmän käyttöönotosta.