Veikko Niemeltä kolmas kirja

Veikko Niemi on julkaissut jo kolmannen teoksen: kahden omakustanneromaanin jatkoksi hän kirjoitti äitinsä muistiinpanoihin pohjautuvan kirjan. Samu Karvala

Mäntsäläläiseltä toimittaja Veikko Niemeltä ilmestyi vuoden sisällä jo kolmas kirja. Kyseessä ovat Veikko Niemen äidin Annikki Niemen yli 60 vuotta sitten kirjoittamat muistelmat, jotka Veikko Niemi käsitteli kirjaksi ja kirjoitti muistelmille jatkoa.

Annikki Niemi kirjoitti pöytälaatikkoon jääneet muistelmansa 1950-luvun lopulla. Muistelmat päättyvät sotien jälkeisiin vuosiin.

Yli 40-vuotisen lehtimiesuran tehnyt Veikko Niemi tutustui käsikirjoitukseen vasta hiljattain, yli 30 vuotta äitinsä kuoleman jälkeen.

Veikko Niemi sanoo, että hänellä on omakohtaisia muistoja myöhemmiltä vuosilta ja hän päättikin jatkaa äidin traagistakin elämäntarinaa vastaamalla kysymykseen, mitä sitten tapahtui.

Vaihto kirjoittajan pallille ei siis tapahtunut aivan lennossa, sillä väliä oli yli kuusikymmentä vuotta.

Annikki syntyi kalastajaperheeseen Viipurinlahdella vuonna 1916. Oltuaan ensin nuorena neitona piikomassa Viipurissa ja Helsingissä hän joutui miniäksi maalaistaloon Vahvialan Tervajoelle.

Pakomatka talvisodan jaloista viivästyi Annikin jäätyä piilopaikassaan maakellarissa odottamaan keuhkokuumeeseen sairastuneen pienen tyttärensä toipumista.

Rintaman murruttua jatkosodassa Annikki joutui pakomatkallaan pienten lastensa sekä appivanhempiensa kanssa muun muassa hakemaan suojaa metsästä, kun läheistä Simolan asemaa pommitettiin ja satoja ihmisiä kuoli ja haavoittui.

Sotien jälkeen perhe-elämää varjosti Annikin aviomiehen Erkin muuttuminen kovien sotakokemusten seurauksena.

Erkki oli jatkosodan loppuvaiheessa omaisilta pitkään kateissa ja Annikin rintamalle lähettämät kirjeet tulivat pahaenteisesti nippuina takaisin.

Myöhemmin paljastui, että Erkki oli ajaessaan polkupyörällä pilkkopimeällä pudonnut poikki pommitetulta korkealta sillalta Laatokkaan ja joutunut vakavasti loukkaantuneena kenttäsairaalaan.

Veikko Niemi kertoo muistelmiin tarkemmin perehdyttyään huomanneensa, että niissä oli musta aukko, johon hän yritti käsinkirjoitetuilta riveiltä ja rivien välistä löytää vastausta.

Muistelmista saa sellaisen käsityksen, ettei Veikon isä Erkki ollut sodasta lomalla silloin, kun Veikko on pantu alulle.

Annikki oli Karjalassa miniänä talossa, jossa oli sota-aikana töissä venäläinen vanki Aleksei, mutta ajankohta ei täsmää Veikon syntymään.

Lähellä oli myös vankileiri. Annikki sääli nälkäisiä sotavankeja ja kävi heittelemässä vangeille piikkilanka-aidan yli lanttuja, mutta siitäkään ei tule raskaaksi.

Muistelmissaan Annikki kertoo myös sodan jälkeen pelänneensä ennen pitkää paljastuvaa raskauttaan. Veikko teettikin tämän kirjan käsittelyä varten DNA-tutkimuksen.

Lapsuuden maisemat ja kokemukset Porvoon maalaiskunnan Sikilän kylässä olivat innoituksen lähteenä myös Veikko Niemen aikaisemmin kirjoittamille fiktiivisille ”Tykkivarkaiden nainen” ja ”Marja” -jännitysromaaneille.

Veikko Niemi on Mäntsälässä asuva, yli 40-vuotisen lehtimiesuran tehnyt eläköitynyt toimittaja.

Hän aloitti toimittajana vuonna 1965 Uudenmaan Sanomissa ja toimi sen jälkeen myös Suomen Tietotoimiston kirjeenvaihtajana. Ennen eläköitymistään hän oli yli 30 vuotta Etelä-Suomen Sanomien toimittajana.

Annikki-kirjaa samoin kuin Veikko Niemen kahta jännitysromaania on saatavilla Mäntsälän Kipa-kirjakaupasta ja Veikko Niemeltä itseltään, puh. 044 296 7590.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut