Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mestari on kirjan ansainnut

Musiikki: Pale Saarinen teki kirjan harmonikkataituri Taito Vainiosta.

– Taito Vainio soitti minulle työhuoneelleni, ja juttelimme kaikenlaista. Hyvin empivästi hän sitten kysyi, voisinko tehdä hänen elämäntyöstään kirjan samaan tapaan kuin olin tehnyt Matti Viljasesta, järvenpääläinen Pale Saarinen kertoo.

Saarisen työhuoneen puhelin soi kevättalvella 1998. Mäntsäläläisen Harmonikkamestari Taito Vainion (1935–2001) elämäntyötä esittelevä 142-sivuinen kirja ilmestyy lähipäivinä.

– Ajattelin tähän ryhtymistä pitkään. Mietin, riittääkö aika, kun on niin paljon kaikkea muutakin. Mutta kyllä se Taiton puhelinsoitto painoi paljon, ei sitä voi olla arvostamatta, Pale Saarinen sanoo.

Musiikkikirjan toimittamista voi Saarisen mukaan verrata levyn julkaisemiseen.

– Kun kuuntelee levyä, ei tajuakaan mitä kaikkea on pitänyt tehdä, että se on siinä kuunneltavissa.

Kirjan materiaalin kokoaminen, rakenteen suunnittelu, julkaisuluvat, haastattelut, nuotit. Siinä joitakin niistä asioista, joita musiikkikirjan tekeminen vaatii.

– Minulla oli kokemusta kuudesta Matti Viljasen kirjasta, mutta kyllä tämä silti oli iso urakka, Pale Saarinen sanoo. Näitä aiempia kirjoja tehdessään hän oli haastatellut Taito Vainiota.

– Pariin otteeseen tapasin hänet hänen kotonaan Mäntsälässä, ja ne olivat hauskoja kahvituokioita. Taito oli huumorintajuinen, hyvin huumorintajuinen. Joskus saattoi kuulija pudota penkiltä, mutta eivät ne jutut koskaan hurjia olleet, vaan aina pilke silmäkulmassa.

– Kaskuja on siksi mukana myös tässä kirjassa.

Ranskalaista mosaiikkia -niminen kirja esittelee edesmenneen harmonikkataiturin kevyen musiikin ammattilaisena, säveltäjänä, sovittajana ja kansainvälistä näkemystä omaavana soolomuusikkona.

– Minullekin oli osittain yllätys, miten tavattoman tuottelias sovittaja Taito oli.

Sovitusten tekijä myös johti studio-orkesteria ja soitti lukuisilla levyillä.

– Suurin aluevaltaus oli, kun Taito Vainio vieraili haitaristina edesmenneen modernin jazzin rumpali, säveltäjä Edward Vesalan sooloalbumeilla.

– Diskografiassa on valikoima levytyksiä.

– Taito oli jo nuorena aivan kansainvälinen soittaja, joita oli siihen aikaan Suomessa vähän.

Vainion töitä esitellään myös runsaan nuottimateriaalin kautta, ja luonnollisesti mukana on valokuvia sekä lehtileikkeitä vuosien varrelta.

– Lehtileike- ja valokuva-aukeamat on kirjaan suunnitellut Kari Kunnas.

Harmonikkamestarin elämäntyön tallentaminen on Pale Saarisen mielestä tärkeää myös nuoren polven muusikota ajatellen, ja koulutuskäyttöön.

– Nuoret soittajat ovat nykyään todella taitavia, heillä on teknistä taitoa ja tyylitajua. Se on osittain koulutuksen ansiota, ja kaikkea materiaalia on nyt niin hyvin saatavilla. Työn tekee kuitenkin jokainen itse, Saarinen sanoo.

– Nöyryys ja ahkeruus, ne ovat avainsanoja musiikillisessa kehittymisessä.

Korona-aikana Pale Saarinen, musiikkimies henkeen ja vereen, on pitänyt soittokuntoa yllä ja säveltänyt.

– Tämän uuden musakirjan ohella on alettu etätyönä työstää Tom Waits -tribuuttialbumia, joka on hengeltään jatkoa meidän Jimi Hendrix -tribuuttialbumille. Iso polte on keikoille takaisin!

– Olen kuunnellut aktiivisesti myös vinyyleiltä all around -musaa. Uusia maailmoita on tätä kautta virrannut myös sooloproduktioon, joka on jatkoa palkitulle Harmony of The Spirit -debyyttisoololevylleni.