Valtuusto hyväksyi Kairesalon budjetin ilman isoja muutoksia

Mäntsälän valtuusto hyväksyi kunnanjohtaja Esko Kairesalon esittämän talousarvion lähes ilman muutoksia, mutta äänestysten jälkeen. Samanlainen käsittely esityksellä oli myös kunnanhallituksessa. Äänestettiin, mutta muutoksia ei tullut.

Pieni tarkennus budjettiin sentään tehtiin. Opetuspalveluista poistettiin maininta yhtenäiskoulusta. Budjettitekstissä oli esitetty, että Ehnroosin koulu ja Myllymäen koulu yhdistetään hallinnollisesti ja toiminnallisesti yhtenäiseksi yhtenäiskouluksi 1. huhtikuuta 2021 alkaen. Valtuusto poisti lauseen yksimielisesti.

Budjetin perustana on Mäntsälä 2026 sopeuttamisohjelma, jolla pyritään tasapainottamaan kunnan talous lähivuosien aikana ja välttämään kriisikuntaluokitus.

– Budjetin teossa on paljon riskitekijöitä tällaisena aikana. Epävarmuutta on etenkin verotulojen kertymisessä sekä sote-menoissa. Opetustoimessa ja varhaiskasvatuksessa voi olla edessä kuntien toimenkuvan laajentaminen. Siihen on luvattu täysi rahoitus, mutta julkisen talouden heikkeneminen merkitsee lisärahan epävarmuutta, Kairesalo sanoo.

Korona tuo epävarmuutta.

– Koronan kestosta ja syvyydestä tulevana vuonna ei ole vielä tietoa. Kaiken kaikkiaan talouden kehittymiseen liittyy niin paljon epävarmuutta, että talousarvion tekeminen on erityisen vaikeaa.

Kaikkiaan kunnan tavoitteena on saada vuoteen 2026 mennessä aikaan 10,5 miljoonaa euroa parempi tulos "Tuottavuutta lisääviksi toimenpiteiksi" nimetyillä säästötoimenpiteillä ja palvelun vähentämisellä. Veronkorotuksilla rahaa kerätään 2,5 miljoonaa. Puolen prosenttiyksikön kunnallisveron korotuksella rahaa tulee 1,7 miljoonaa ja kiinteistöverojen 0,1 prosenttiyksikön korotuksella 800 000 euroa.

Kunta rakentaa ensi vuonna noin kymmenellä miljoonalla, kun mukaan lasketaan leasingrahoituksella tehtävä Ehnroosin koulu.

Uutena aloitetaan Amandan päiväkodin uudisrakennus. Se on ainoa iso omarahoitteinen rakennuskohde ensi vuonna. Ensi vuonna siihen kuluu 2,6 miljoonaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut