Karanteeneja kirkolla

Korona: Yli sata lasta karanteenissa Riihenmäen ja Kirkonkylän kouluissa. Terveyskeskuksessa vierailukielto. Myös Saaren kartanolla joukkoaltistuminen.

Riihenmäen koulu on yksi Mäntsälän joukkoaltistumisten paikoista. Rehtori Saija Hällström istuskelemassa koulun rauhoittumis- ja lukunurkkauksessa. Pasi Huuhtanen

Pasi Huuhtanen

Pääkaupunkiseutu julistettiin eilen koronan leviämisalueeksi, eli se kuuluu vakavimpaan ryhmään kolmiportaisessa luokituksessa. Vakavin luokitus koskee Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten aluetta, mutta myös Keusoten kunnissa korona on voimistunut ja on astetta lievemmässä eli kiihtymisvaiheessa.

Myös Mäntsälässä kulunut viikko on tuonut koronan uudella tavalla näkyville.

Riihenmäen koululla on 80 lasta joutunut karanteeniin koulun oppilaalla todetun koronatartunnan vuoksi. Kirkonkylän koululla yksi koululuokka eli 20 oppilasta on karanteenissa samasta syystä. Molemmissa tapauksissa oppilas on ollut taudin tartuntavaiheessa koulussa 10.-12. marraskuuta.

Lisäksi Mäntsälän terveyskeskuksen vuodeosastolla eli terveyskeskussairaalassa on ollut koronaan sairastunut taudin tartuttavuusaikana 14.-18. marraskuuta. Keusoten tiedotteen mukaan terveyskeskuksella ei kuitenkaan ole tullut altistumistilanteita huolimatta viiden päivän tartuttavuusajasta.

Terveyskeskuksen vuodeosastolle annettiin vierailukielto jo tämän viikon maanantaina eli 16. marraskuuta. Henkilökunta testattiin ja testien tulosten valmistumiseen asti vuodeosasto oli vierailukiellossa.

Myös Keudan toimipisteessä Saaren kartanolla on todettu koronatapaus. Siellä koronaan sairastunut on ollut tartuttavuusaikana 12.-14. marraskuuta.

Mäntsälä on pitkään ollut Keusoten alueen tartuntalukujen alapuolella. Tällä hetkellä Mäntsälä on kuitenkin kutakuinkin samassa tahdissa kuin muut alueen kunnat Järvenpää, Hyvinkää, Tuusula, Pornainen ja Nurmijärvi.

Viime viikon luvuista nousua on ollut Mäntsälässä viisi tapausta, Järvenpäässä kuusi, Hyvinkäällä seitsemän, Tuusulassa viisi ja Pornaisissa nolla tapausta. Nurmijärvellä on ollut muista kunnista poikkeava tautirypäs, 14 uutta tapausta viime viikkoon verrattuna.

Mäntsälän ilmaantuvuusluku viimeisen kahden viikon aikana on noin 30 ja koko Keusotessa 39. Mäntsälän luku on samaa tasoa, mutta vähän alempi kuin Keusotessa keskimäärin.

Huolimatta Mäntsälän pahentuneesta tilanteesta täällä on edelleen vähiten koronatapauksia Keusoten kunnista asukaslukuun suhteutettuna.

Mäntsälässä oli torstaihin 19. marraskuuta mennessä todettu 46 koronatapausta. Koko Keusoten alueella korona on todettu 735 ihmisellä. Uusia tapauksia viime viikon tilanteesta on 37..

Koronaoireita ovat lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys.

Mitä voi tehdä?

Pestä käsiään ja käyttää käsidesiä.

Välttää sosiaalisia tilanteita. Aina, mutta erityisesti silloin, jos tuntee yhtään flunssaoireita.

Laittaa kasvomaski päähän aina mennessään kauppaan tai muuhun paikkaan, jossa on paljon ihmisiä.

Hakeutua koronatesteihin flunssaoireiden tultua. Koronahoitopuhelimesta voi saada testiajan 019 226 0099. Palvelu on auki kello 8-20.

Testiin pääsee myös osoitteesta www.keusote.fi/nettipalvelu sekä ositteesta www.koronabotti.hus.fi.

Vaikka vaatii vaivannäköä, pysy kotona, kunnes saat negatiivisen testituloksen.

Lataa puhelimeesi Koronavilkku.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut