Välkyt erottuvat liikenteessäkin – heijastin on turvallisuusteko

Riihenmäen koulun vanhemmat tempaisivat heijastimen käytön puolesta aikaisin perjantaiaamuna.

– Nyt on otollinen aika muistuttaa hyvästä henkivakuutuksesta, heijastimesta, tietää Riihenmäen koulun vanhempien puheenjohtaja Jenni Ahokas.

– Jaamme kuutisensataa heijastinta, ja toivottavasti ne pääsevät heilumaan lasten ja nuorten vaatteissa.

Aihettakin muistuttamiseen on. Toimittaja kyseli hieman yli sadalta Riihenmäen koulun oppilaalta heijastinta.

Alaluokkien oppilailta heijastin löytyi noin puolelta, yläkoululaisilta joka kolmannelta. Ihan kaikilla opettajillakaan ei heijastinta ollut.

Monelta oppilaalta heijastin löytyi taskusta! Koululaisilla heijastin näkyi myös repussa tai se oli ommeltu vaatteisiin tai kenkiin.

Tutkimusten mukaan keskimäärin joka toinen suomalainen käyttää heijastinta.

Vanhemmat olivat kehittäneen hauskoja iskulauseita, jotta viesti menisi perille: ”Välkyt erottuvat” tai ”Riihisläiset loistavat”.

Heijastimia olivat lahjoittaneet Mäntsälän Osuuspankki, Myrskylän Säästöpankki, Nivos, Lähi-Tapiola, K-Rauta, Stora-Enso, poliisi, K-Caara Airport ja telttapihalle.fi.

Ahokas ehdottaa kotiläksyä sekä oppilaille ja vanhemmille. Läksyä tehdessä tarkistetaan, että kaikilla perheenjäsenillä on vähintään yksi heijastin.

– Parempi, jos heijastimia on enemmän kuin vähemmän, neuvoo suunnittelija Laura Loikkanen Liikenneturvasta.

Tärkeää on, että jalankulkija näkyy joka suuntaan.

– Hyvä ohje on kiinnittää heijastin mahdollisimman alas, esimerkiksi takin helmaan. Auton valot on suunnattu varsinkin kohtaamistilanteessa niin, etteivät ne häikäise. Tällöin heijastin näkyy parhaiten lähempänä tien pintaa.

Heijastimen oikea paikka ei missään tapauksessa ole olkapää.

Fakta

Oikeanlainen heijastin

Heijastimen laadulla on suuri merkitys. Liikenneturva neuvoo heijastinta valittaessa kiinnittämään huomiota myyntipakkauksesta löytyviin tietoihin.

Valmistajan tai maahantuojan tulee testauttaa ja EY-tyyppitarkastuttaa Suomen tai Euroopan markkinoilla myytävät tuotteet.

Heijastimien näkyvyys varmennetaan mittaamalla muun muassa heijastimen kokonaisvalovoima ja pinta-ala standardin EN 13356 mukaan.

Pakkauksessa tulee olla CE-merkintä, tyyppitarkastuksen suorittaneen tahon tiedot (esim. Työterveyslaitos), käyttöohjeet ja valmistajan tiedot.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut