Energiajuomien myynnissä erilaisia linjauksia Mäntsälän kaupoissa

Energiajuomat: Nuoren todistettava ikänsä kassalla.

Energiajuomaa hörppivä nuori on tuttu näky Mäntsälänkin katukuvassa, ja nuorten energiajuomien käyttö onkin lisääntynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana huimasti.

Vastuu lapsista ja nuorista on kuitenkin yhteisön aikuisilla, ja lasten energiajuomien käytöstä huolehtivat nuorten itsensä lisäksi myös huoltajat, opettajat sekä kauppiaat, jotka myyvät energiajuomia.

Mäntsälässä kauppojen linjaukset vaihtelevat energiajuomien myynnistä. Osalla kaupoista on noudatettavia rajoituksia, toisilla ei.

14-vuotias Lassi Isokallio kertoo juovansa energiajuomia viikoittain, mutta ei päivittäin.

– Tällä viikolla olen juonut kaksi, mutta yleensä juon noin yhden viikossa, hän kertoo.

– En juo kahvia tai muita kofeiinillisia juomia, joten energiajuomasta saan energiaa, kun väsyttää.

Tilanne on kaupan näkökulmasta haastava

Ilari Kontsas

Laki ei määrää ikärajaa energiajuomille, mutta terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittaa, että vähittäiskauppiaat rajoittaisivat energiajuomien myynnin yli 15-vuotiaille.

Mäntsälän ruokakaupoista useat ovat asettaneet rajoituksia energiajuomien myynnille. Lokakuun lopussa kysyttäessä kauppiaat kertoivat säännöksistään näin.

– Emme myy energiajuomia alle viisitoistavuotiaille. Tarkistamme iän henkilöllisyystodistusta pyytämällä. Jos henkilöllä ei ole todistusta pyydettäessä, emme myy tuotetta, sanoo K-Market Säästökulman ja K-Market Saarentauksen kauppias Mika Kuisma.

K-Market Kaunismäen kauppias Suvi Pirkola kertoo, että THL:n suosittama ikäraja on ollut heillä käytössä aina.

Uudempi juttu energiajuomien rajoittaminen on Mäntsälän K-Citymarketille, joka otti 15 ikävuoden rajoituksen energiajuomien myyntiin voimaan tämän vuoden marraskuussa.

– Haluamme toimia tässä asiassa vastuullisesti ja toivomme, että asiassa saataisiin myös lainsäädännöllinen ratkaisu pikaisesti. Nyt tilanne on kaupan näkökulmasta haastava, kun osa kaupoista noudattaa suositusta ja osa ei, Mäntsälän K-Citymarketin kauppias Ilari Kontsas selittää.

Samaa mieltä lainsäädännöllisestä ratkaisusta on S-Marketin marketpäällikkö Jari Kauhanen. Koska laissa ei energiajuomien myyntiä kielletä alle viisitoistavuotiailta, eivät kaikki kaupat rajoita niiden myyntiä.

– Kauppa tarvitsee nykyistä selvempiä pelisääntöjä energiajuomien myyntiin, sillä lakiin perustuva määräys on kaupalle tässä selkeämpi ohje kuin pelkkä valmistajan suositus. HOK-Elanto antaa tukensa energiajuomien myyntirajoitusten selkeyttämiselle lainsäädännön kautta ja on valmis ottamaan huomioon energiajuomien myyntiin tulevaisuudessa mahdollisesti liittyvät rajoitukset, Kauhanen kertoo.

Osalla nuorista on lupa vanhemmiltansa ostaa energiajuomia satunnaisesti.

– Olemme pieni kyläkauppa jossa tunnemme lähtökohtaisesti kaikki nuoret ja heidän vanhempansa. Emme noudata kiveen hakattua ikärajaa mutta emme myöskään myy ala-asteikäisille, Sälinkään M-Kyläkaupan kauppiaat Antti ja Heli Salonen kertovat.

Tällä hetkellä Mäntsälän kauppojen tilanne on siis jakautunut; noin puolet kaupoista noudattavat suositusta, toiset taas eivät. Asiaa koskien olisi hyvä kehittää yhteinen linjaus.

– Mäntsälässä ratkaisu voisi olla yhteisen sopimuksen tekeminen esimerkiksi kauppojen sekä koulun rehtorien tai vanhempaintoimikunnan kanssa, Citymarketin kauppias Kontsas miettii.

Mäntsälän K-Citymarket onkin haastanut muut Mäntsälän vähittäiskaupat asettamaan ikärajan energiajuomille.

Kirjoittaja on Riihenmäen koulun yhdeksäsluokkalainen.

20 palaa sokeria

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan alle 18-vuotiaan kofeiinin päivittäisen saannin tulisi olla enintään 50 milligrammaa, joka vastaa noin puolikasta energiajuomatölkkiä.

Yhdessä 3,3 desilitran energiajuomatölkissä on sokeria 14 sokeripalan verran, ja puolen litran tölkissä jo noin kahdenkymmenen.

Energiajuomien tarkoitus on tarjota nopeaa piristystä ja auttaa jaksamaan. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa kofeiiniriippuvuutta ja liikakäytettynä uniongelmia, pahoinvointia sekä rytmihäiriöitä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut