Mäntsälä korotti veroprosenttejaan

Pasi Huuhtanen

Mäntsälä korottaa ensi vuoden veroprosenttejaan niin, että kunnallisvero nousee 0,5 prosenttiyksikköä. Kaikkia kiinteistöveroja taas nostetaan 0,1 prosenttiyksikköä.

Tuloveroprosentti on ensi vuonna 21,0.

Kunnallisveron korotuksella kunta kerää noin 1,7 miljoonaa euroa. Kunnallisveron tuotto nousee arviolta ensi vuonna kaikkiaan kahdella miljoonalla eli 2,7 prosenttia nykyisestä.

Kiinteistöveron korotuksella kerätään noin 1,1 miljoonaa euron tuotot. Verot kiristyvät nykyisestä 15,5 prosenttia.

Lisäksi yhteisöveron tuotto on ensi vuonna noin miljoona euroa tätä vuotta suurempi. Yhteisövero nousee nykytasostaan lähes neljänneksellä eli 23,7 prosenttia. Syy tähän on kuntien jako-osuuden kasvattaminen yhteisöveron tuotosta. Ensi vuonna kunnat saavat yhteisöverosta noin 42 prosenttia ja valtio muun osan.

Veronkorotuksista äänestettiin. Perussuomalaiset esittivät ettei veronkorotusta tehdä lainkaan.

Perussuomalaiset näkivät, että veronkorotukselle ei ole välttämätöntä tarvetta.

– Esimerkiksi Amandan päiväkotia ei olisi pakko nyt rakentaa, Tero Toivonen (ps) sanoi.

– Tiedän useita mäntsäläläisiä talouksia, jotka ovat ilmoittaneet vaihtavansa kirjansa Kauniaisten 17 prosentin veroparatiisiin, mikäli Mäntsälä korottaa verojaan. Mitja Päivinen (MäPu) väitti.

– Tule Mäntsälään, meillä maksetaan eniten veroja. Tule Mäntsälään, olemme kriisikunta, pidetään yhdessä hauskaa. Kumpikaan ei ole houkutteleva vaihtoehto, Susanna Koivula (kd) sanoi puheenvuorossaan, jossa hän katsoi, että veronkorotus tässä tilanteessa on kuitenkin parempi ratkaisu.

Äänestyksessä perussuomalaiset saivat tulitukea vain MäPun Päiviseltä. Kaikki muut valtuutetut katsoivat, että koronan heikentämä taloustilanne ja kunnalle hyväksytty säästöohjelma edellyttävät veronkorotusta. Korotuksesta päätettiin äänin 39-4.

Valtuustossa esitettiin toiveita jopa siitä, että Mäntsälä pääsisi lähivuosina alentamaan veroprosentteja. Tämänsuuntaisia ajatuksia esittivät muun muassa kokoomuksen ja keskustan valtuutetut.

Ainakin nostovara on tällä korotuksella syöty, katsoi kunnanjohtaja.

– Mäntsälässä on näiden korotusten jälkeen Kuuma-kuntien kirein verotus.  Näen hyvin tärkeänä, että Mäntsälässä ei tämän jälkeen ryhdyttäisi korottamaan veroprosentteja, kunnanjohtaja Esko Kairesalo sanoi.

Kiinteistöveroiksi tuli yleinen kiinteistövero 1,4%, vakituisten asuinrakennusten vero 0,7 %, muiden asuinrakennusten vero eli mökkivero 1,3% ja rakentamattoman rakennuspaikan vero 4,4%

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut