Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaiset hyväksyvät rikastumisen – EVA: Näkemykset yllättävän samanlaisia amerikkalaisten kanssa

Suurin osa suomalaisista ei näe väärää siinä, että jotkut yrittävät tehdä niin paljon rahaa kuin rehellisin keinoin vain voivat.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) Arvo- ja asennetutkimuksen kyselyssä rikastumisessa ei nähnyt väärää 76 prosenttia vastaajista. Toista mieltä oli kaksitoista prosenttia vastaajista.

Suomalaisista 45 prosenttia hyväksyy väittämän, jonka mukaan kaikki hyötyvät joidenkin rikastumisesta, koska rikkaat sijoittavat varojaan uudelleen talouteen. Väittämän torjujia puolestaan on 35 prosenttia.

– Suomalaisten ja yhdysvaltalaisten näkemykset ovat yllättävän samankaltaisia, eikä ajatus amerikkalaisesta unelmasta vaikuta olevan suomalaisillekaan vieras. Yhdysvalloissa kuitenkin useampi näkee rikkaiden ansainneen vaurautensa, sanoo EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto tiedotteessa.

Yhdysvaltalainen Cato-ajatuspaja esitti samat väittämät kuin EVA aiemmin samana vuonna kyselyssään.

Suomalaisten suhtautuminen rikastumiseen on hyväksyvää kaikissa väestöryhmissä, mutta vasemmistoliiton kannattajat suhtautuvat rikastumiseen torjuvimmin.

Vasemmistoliiton kannattajista 46 prosenttia yhtyy väittämään, jonka mukaan ei ole väärin, jos jotkut yrittävät tehdä niin paljon rahaa kuin rehellisin keinoin vain voivat.

EVAn mukaan eri puolueiden kannattajista myönteisimmin väitteeseen suhtautuvat kokoomuksen kannattajat, joista 93 prosenttia yhtyy väittämään.

Suomessa varallisuudeltaan rikkaimpaan kymmenykseen pääsi vuonna 2016, kun nettovarallisuus oli yli 485 000 euroa.

EVAn selvityksen tiedot kerättiin internet-paneelilla lokakuussa. Vastauksen antoi 2 036 henkilöä, iältään 18-70 -vuotiaita.