Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tasaista nousua tilastoissa – "tämä on meidän kannalta erittäin hieno juttu"

Tilastot: Mäntsälä on Kuntaliiton viimeisimmän elinvoimaindikaattorin mukaan yksi Suomen elinvoimaisimmista kunnista

Suomen Kuntaliiton tuore elinvoimaindikaattoritilasto kertoo mihin suuntaan kunnat ovat elinvoimaisuudessaan menossa ja Mäntsälä pärjää tässä tilastossa erinomaisesti.

Tilastot antavat selkeän kuvan kunnan elinvoiman kehityksestä ja vertailusta muihin kuntiin. Uudenmaan vertailussa Mäntsälä on sijaluvulla viisi ja edellä olivat vain Sipoo, Espoo, Helsinki ja Vantaa.

Huomionarvoista on vielä se, että Mäntsälä on tasaisesti nostanut sijoitustaan suhteessa muihin KUUMA-kuntiin ja muihin saman kokoluokan kuntiin. Vuonna 2017 Mäntsälä oli samaisessa tilastossa Uudeltamaalta sijalla 15.

Tilastollisesti samaan kategoriaan kuuluvien kuntien listalla vuoden 2017 sijoitus oli 14. ja tuoreimmassa tilastossa Mäntsälä on kirinyt jo neljänneksi. Edellä ovat Uusikaupunki, Sipoo ja Pirkkala.

Kunnanjohtaja Esko Kairesalo kertoo, että tilastoja ei seurata systemaattisesti, vaan luotetaan enemmän omaan tekemiseen, mutta ei tilastoja silti jätetä täysin huomioimatta, sillä sieltä saadaan ulkopuolista dataa kunnan tilasta.

– Mittarien mukaan ei eletä, vaikka mittareissa mitataankin kunnan strategian kannalta keskeisimpiä asioita, kuten väestökasvua, tuloja ja työpaikkoja.

– Mittari on tietenkin suppea, eikä ota huomioon laadullisia piirteitä, mutta kokonaisuudessaan tämä on meidän kannalta erittäin hieno juttu, Kairesalo vielä lisää.

Mäntsälän Yrityskehityksen Harri Kari ja Jyrki Teeriaho ottivat tiedon ilolla vastaan ja näkevät, että on hyvä, että kuntien tilanteesta on ulkopuolista, keskitettyä ja ajantasaista tietoa tarjolla:

– Kyllähän se kohottaa paikallisten ihmisten ja viranomaisten itsetuntoa, ja itse näen, että se pelkästään on jo tärkeä juttu, kertoo Kari.

– Mäntsälässä voidaan olla ylpeitä täällä toimivista yrityksistä ja palveluista, ja vaikka aina löytyy negatiivisia kommentteja, niin saa olla silti aika sokea, jos ei huomaa että täällä on edistytty, täydentää Teeriaho.

Tasaisen hyvästä noususta huolimatta katseet ovat silti jo tulevaisuudessa. Kunnanjohtaja Kairesalo visioi, että kunnan olisi päästävä takaisin 1–1,5 prosentin väestönkasvun uralle ja sitä varten kunta aikookin satsata tulevina vuosina taas markkinointiin. Teeriaho ounasteleekin, että nykyisten tonttimyyntien valossa tuohon tavoitteeseen tullaan kyllä pääsemään.

Uusien asukkaiden lisäksi Mäntsälän Yrityskehitys jatkaa omaa työtä yritysten parissa, johon sisältyy muun muassa 48 tunnin palvelulupaus.

– Parhaita markkinoijia on yritykset, jotka jo ovat Mäntsälässä, paljastaa Kari.