Hyviä uutisia koronasta: Suomessa on Euroopan paras tilanne eikä tauti yleensä tartu äidistä sikiöön – rokotteellekin on jakelukanavat valmiina

HUS:lla oli lohdullisia uutisia tiistain koronatilannetta käsittelevässä tiedotustilaisuudessaan. Suomessa on Euroopan paras koronatilanne, vaikka tartuntamäärät ovat meilläkin selvässä nousussa.

Tällä hetkellä tartuntoja todetaan Suomessa noin 700–800 viikossa. Näytteiden positiivisuusprosentti on viime viikoilta lähes kolme prosenttia.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi ilmoitti, että sairaaloissa ja terveydenhuollossa kapasiteetti riittää tällä hetkellä hyvin. Testeihin pääsee Uudenmaan alueella muutamassa tunnissa ja tulokset saa alle vuorokaudessa.

Mäkijärvi kuitenkin varoitti tuudittautumasta liiaksi siihen, että Suomen tartuntamäärät ovat nyt selvästi monia muita maita alhaisempia.

– Meille tuli viikonloppuna kymmenen uutta potilasta sairaalahoitoon, mikä on varoittava tieto ja osoittaa, että tauti on voimissaan, Mäkijärvi sanoi.

Hän kehotti edelleen noudattamaan THL:n suosituksia ja välttämään yli kymmenen hengen kokoontumisia vielä vuodenvaihteen yli.

Tartunnan saaneet äidit synnyttävät lähes aina terveitä ja täysiaikaisia vauvoja.

– Parhaat keinot ovat meillä jo käytössä: pidetään etäisyyttä, vältetään isompia tapahtumia, käytetään tarvittaessa kasvomaskia, huolehditaan käsihygieniasta ja oireiden ilmaantuessa mennään heti testiin, Mäkijärvi muistutti.

Koronarokotteen osalta hän totesi, että Suomi saa jakelun nopeasti toimimaan jo olemassa olevan influenssarokotteen jakeluverkon kautta, jos ja kun rokote tulee.

– Paljon riippuu myös siitä, millainen rokote lopulta on kyseessä, Mäkijärvi toppuutteli.

Professori Seppo Heinonen puolestaan avasi koronapandemian tilannetta raskaana olevien äitien osalta. Hän päivitti tuoretta tilastotietoa Suomen lisäksi Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta.

Heinonen kertoi, että nyt uskalletaan jo todeta sikiöiden yleensä säästyvän tartunnalta.

– Sikiö ei yleensä infektoidu. Tauti menee istukan puolelle, mutta se ei vaikuta sikiöön sen enempää. Tartunnan saaneet äidit ovat lähes aina synnyttäneet terveitä ja täysiaikaisia vauvoja, joten ennuste on todella hyvä, Heinonen kertoi.

Hän huomautti, että siitä ei vielä ole täsmällistä tietoa, tuleeko raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana saadusta tartunnasta myöhemmin ongelmia, mutta globaalin tutkimustiedon valossa tilanne on raskaana olevien osalta hyvä.

– Yleisesti ottaen hyvin huojentava tietoa tulee, Heinonne sanoi.

Odottavien äitien kuolleisuus ei ole lisääntynyt koronaviruksen vuoksi, mutta se on lisännyt sairaalahoidon tarvetta raskauden loppuvaiheessa yli 30 prosenttia.

HUS:n omissa tilastoissa noin 100 raskaana olevaa naista on pandemian aikana saanut koronatartunnan Uudenmaan alueella. Sairaalahoidossa heistä on ollut yhdeksän.

Tartunnan saaneista äideistä 79 prosenttia on ollut ei-kantasuomalaisia.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut