Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkaupunkiseudulla kuukausisäästöt suurempia kuin muualla maassa – puolet asukkaista aikoo myös lisätä säästämistä jatkossa

Pääkaupunkiseudulla asuvista lähes joka kolmas laittaa tuloistaan säästöön tai sijoituksiin yli 200 euroa kuukaudessa.

Keskimäärin suomalaisista vain noin kymmenen prosenttia säästää tai sijoittaa yhtä paljon.

Tiedot ilmenevät Säästöpankkiryhmän Säästämisbarometrista.

– Pääkaupunkiseudulla asuvat vaikuttavat varautuvan oman taloudellisen tilanteensa heikkenemiseen muualla Suomessa asuvia enemmän. Lähes puolet täällä asuvista aikoo myös varmasti tai melko varmasti aloittaa tai lisätä säästämistä tai sijoittamista seuraavan vuoden aikana. Muu Suomi jää näissäkin luvuissa jälkeen, sanoo Säästöpankkiryhmään kuuluvan Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen tiedotteessa.

Lokakuun lopussa julkaistun Säästämisbarometrin mukaan oman talouden suunnittelu ja säännöllinen kuukausisäästäminen on pääkaupunkiseudulla yleisempää kuin muualla Suomessa.

– Tulokset eivät yllätä, sillä onhan pääkaupunkiseudulla asuminen kalliimpaa, ja omaan asuntoon kiinni pääseminen vaatii enemmän säästöjä, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

Pääkaupunkiseudulla ei myöskään ole näkyvissä asuntojen hintojen negatiivista kehitystä kuten monilla alueilla muualla maassa.

– Pääkaupunkiseudulla asuvat tietävät, että asuntojen hinnat jatkavat vähintäänkin maltillista nousua, Rantanen kertoo.

Lokakuu oli Sp-Kodille sen historian paras myyntikuukausi. Rantasen mukaan pääkaupunkiseudulla haasteena on myyntiin tulevien uusien kohteiden vähäisyys.

– Välittäjämme kertovat koronan toisen aallon lisänneen ihmisten varovaisuutta oman kodin myyntiin laittamisessa. Toimeksiantojen määrä on viime viikkoina vähentynyt.

Lainahakemusten määrissäkin on Jäntin mukaan havaittu pientä laskua vilkkaiden syyskuukausien jälkeen.

– Myönnettyjen asuntolainojen keskikoot ovat Helsingissä laskeneet maaliskuusta lokakuuhun noin kymmenen prosenttia, kun taas esimerkiksi Vantaalla ja Keski-Uusimaalla lainat ovat keskimäärin kymmenen prosenttia suurempia, Jäntti sanoo.

Tilanne kuvaa hänen mukaansa sitä, ettei Helsingissä ole ollut korona-aikana riittävästi tarjolla isoja perheasuntoja. Yksiöiden ja kaksioiden kauppa sen sijaan on pyörinyt hyvin.

Rantanen toteaa, että Helsingin keskustassa asuvat ovat halunneet etätöiden takia kotiin yhden huoneen lisää ja kerrostalokoteja on vaihdettu pihallisiin rivitaloasuntoihin ja omakotitaloihin muille alueille.