Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voiko lasten yleistä allergiaa ehkäistä raskauden aikana antioksidantti-lisäravinteilla? Nyt se on tutkittu

Lapsen lehmänmaitoallergiaa ei voi ehkäistä raskausajan antioksidantti-lisäravinteilla, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Lehmänmaitoallergia on yksi pienten lasten yleisimmistä ruoka-allergioista. Kolme-neljävuotiaista lapsista siihen sairastuu Suomessa kahdesta kuuteen prosenttia.

Eri ympäristötekijöiden, kuten äidin raskauden aikaisen ravinnon, on arveltu olevan lehmänmaitoallergian taustalla, mutta asiasta on vähän tutkimustietoa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) tutki Tampereen yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kanssa odottavan äidin ravinnosta ja lisäravinteista saatujen antioksidanttien yhteyttä lapsen lehmänmaitoallergian kehittymiseen.

Antioksidantit estävät muiden yhdisteiden hapettumista ja vaikuttavat puolustusjärjestelmän toimintaan. Antioksidantteja ovat muun muassa A-, C- ja E-vitamiinit sekä betakaroteiini ja seleeni.

Tutkimuksen mukaan antioksidanttien saannilla ei ollut yhteyttä syntyvän lapsen myöhempään lehmänmaitoallergiaan ruokavaliosta tai lisäravinteista saatuna.

Odottavan äidin kannattaa siis syödä monipuolista, terveellistä ja tavallista ruokaa myös silloin, kun haluaa ehkäistä syntyvän lapsensa maitoallergiaa, kertoo Hus tiedotteessa.

Antioksidanttilisää ei kannata käyttää tarpeettomasti, vaan vain silloin, kun ruokavaliossa on vakavia puutteita, toteaa tiedotteessa tutkimuksen toinen tekijä, ravitsemusterapeutti Jetta Tuokkola Husin Uudesta lastensairaalasta.

– Syntynyt lapsi saa puolestaan parhaiten sietokykyä täysimetyksellä ja myöhemmin monipuolisella ruokavaliolla, Tuokkola sanoo.

Odottavien äitien betakaroteiinin saanti oli heikosti yhteydessä syntyvän lapsen suurentuneeseen lehmänmaitoallergian riskiin.

– Olemme varovaisia tekemään tästä löydöksestä johtopäätöksiä, sillä kyseessä on ensimmäinen epidemiologinen tutkimus äidin raskausajan antioksidanttien saannin yhteydestä syntyvän lapsen myöhempään maitoallergian riskiin, kertoo lääkäri Anni Lamminsalo Tampereen yliopistosta.

The British Journal of Nutrition -tiedelehdessä juuri julkaistu suomalaistutkimus on ensimmäinen selvitys äidin raskausajan antioksidanttien saannin yhteydestä lapsen maitoallergiaan.