Nuoret ääneen valtuustossa – vaalit marraskuussa

Nuorisovaltuusto: Nuorten aloite palautti työpaikkahaastattelut.

Yhdeksäsluokkalainen Miikka Utriainen, 15, on nuorisovaltuuston jäsen. Mäntsälän nuorisovaltuustoon, tuttavallisemmin nuvaan, valitaan kahden vuoden välein uusi vaikuttajaryhmä, johon kuuluu 15 jäsentä.

Tämän vuoden marraskuussa järjestetään nuorisovaltuustovaalit, joissa nuoret pääsevät itse äänestämään ehdolle asettuneista nuorista uuden vaikuttajaryhmän toimikaudelle 2021-2023.

–  Asetuin ensimmäistä kertaa ehdolle nuorisovaltuustoon seiskaluokan alkupuolella. Lähdin mukaan, sillä haluan vaikuttaa asioihin, Miikka kertoo.

Nuorisovaltuusto onkin oiva paikka heille, jotka haaveilevat päättäjän urasta, sillä nuorisovaltuutettuna pääsee konkreettisesti tutustumaan kunnalliseen päätöksentekoon ja se antaa hyvän alkusysäyksen kunnallispolitiikan maailmaan.

Nuorisovaltuustossa pääsee tekemään monenlaista.

– Yritetään ensinnäkin vaikuttaa asioihin. Sitten saatetaan tehdä aloitteita ja käydään työryhmäkeskustelua ajankohtaisista asioista.

Haluan vaikuttaa asioihin

Miikka Utriainen

Miikka on edellisellä kaudella edustanut teknisessä lautakunnassa ja toiminut tapahtumavastaajana. Hänen mukaansa nuorisovaltuuston sanalla on merkitystä. Nuorisovaltuuston ansiosta mm. kunnan kesätyöpaikkoihin valitaan työntekijät haastattelujen kautta, ei pelkkien sähköisten hakemusten perusteella.

– Kyllä minulla on ainakin sellainen tunne, että voidaan vaikuttaa. Saadaan puhua, ja tullaan kyllä yleensä ihan hyvin kuulluksi.

Nuoriosvaltuutetuilla on puheoikeus kunnanvaltuuston kokouksissa, mikä mahdollistaa suoran vuoropuhelun nuorten ja päättäjien välillä.

Miikka kertoo pitävänsä nuorisovaltuuston toimintaa mukavana, ja suosittelee ehdokkaaksi asettumista muillekin.

– Mutta kyllä voi vaikuttaa vaikkei olisikaan nuorisovaltuuston jäsen. Meihin voi ottaa yhteyttä esimerkiksi puheenjohtajiston tai jonkun tutun jäsenen kautta, tai laittaa sähköpostia nuorisovaltuuston sihteerille, Miikka kertoo.

Hän muistuttaa Mäntsälän nuoria äänestämään tulevissa vaaleissa, sillä onhan nyt tilaisuus vaikuttaa siihen, ketkä nuorten asioita ajavat!

Mutta tietävätkö nuoret itse, ketkä heitä edustavat? Riihenmäen koulun yhdeksäsluokkalaiset eivät ole varmoja, mitä nuorisovaltuusto edes tarkoittaa.

– Olen kuullut jotain, mutten ole kuitenkaan täysin varma toiminnasta tai siitä, mitä siellä tehdään. Ajattelisin, että Mäntsälän nuoret ajavat kunnan asioita, pohtii viisitoistavuotias Anna Kilpeläinen. Toinen saman koulun yhdeksäsluokkalainen miettii taas, että mikä se sellainen nuorisovaltuusto edes on.

Riihenmäen koulun ilmoitustaululla roikkuu nuorisovaltuuston juliste, joka kannustaa asettumaan ehdolle vaaleissa. Tunnilla tehtiin nuorisovaltuustoon liittyvä kysely.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että yleinen tietämys nuorisovaltuustosta on heikko, vaikka moni nuori keksisikin varmasti monta toivetta kunnalle ja useita parannusta vaativia kohteita Mäntsälässä. Monet toivovat nuorille enemmän tekemistä, sekä nuorille tarkoitettuja oleskelupaikkoja.

– En yhtään ihmettele, että ei ole näkyvyyttä kouluilla. Mielestäni nuvan olisi hyvä järjestää enemmän tapahtumia kouluilla ja nuorisotilalla. Nuorisovaltuusto voisi myös järjestää esimerkiksi Instagramissa livejä, Miikka kommentoi asiaa.

Kirjoittaja on tet-harjoittelija Riihenmäen koulusta.

Syksyn vaalit lähestyvät

Mäntsälän nuorisovaltuusto järjestää kahden vuoden välein vaalit, jossa valitaan 15 jäsentä tulevalle toimikaudelle.

Ehdolle voi asettua kuka tahansa mäntsäläläinen tai Mäntsälässä opiskeleva 13-18-vuotias nuori.

Kauden 2021-2023 nuorisovaltuustovaalit järjestetään marraskuussa.

Mäntsälään nuorisovaltuusto perustettiin vuonna 2016, eli se on ehtinyt toimia jo yhteensä kaksi toimikautta.

Nuorisovaltuusto järjestää tapahtumia ja tempauksia, ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin ja tekee aloitteita. Nuorisovaltuusto myös tiedottaa nuoria päättäjien toiminnasta ja auttaa nuoria saamaan heidän mielipiteensä esille.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut