Korona hidastaa ehdokkaiden saamista, vaalityö muuttuu

Viime vaalien alla puolueet järjestivät vaalitilaisuuden, johon kaikki puolueet olivat tervetulleita. Kaikki eivät kuitenkaan kestäneet vaalihälyä. Pasi Huuhtanen

Pasi Huuhtanen

Puolueet ennakoivat koronan vaikuttavan merkittävästi ensi kevään vaalikampanjoihin. Osittain se vahvistaa jo alkanutta muutosta siirtää työtä nettiin, osittain poistaa perinteisiä tapoja vaikuttaa.

– Tahkon vääntäminen kasvomaskin kanssa on aika työlästä, kertoo Erkki Laukkanen (vas).

Kuntalaisten leipäveitsien teroittaminen tahkolla on on ollut vasemmiston talkootempauksena Mäntsälässä jo useiden vuosien ajan.

Sen lisäksi, että käytännön työ kentällä on hankalaa maskien ja muiden turvajärjestelyjen vuoksi, myös yleisön suhtautuminen on muuttunut.

– Jopa uunituoreeseen leivonnaiseen suhtaudutaan nykyään varauksellisesti. Mutta siitä huolimatta palvelu on pelannut, Laukkanen sanoo.

Osa ryhmistä kertoo siirtyvänsä entistä enemmän verkkoon.

Tahkoa on työläs pyörittää kasvomaskin kanssa.

Erkki Laukkanen

– Korona on ennen kaikkea vaikuttanut vaalityön muotoihin ja nähtäväksi jää miten jatkossa menee, kun ihmisten kohtaaminen kasvokkain on hankaloitunut. Työ on siirtynyt enemmän verkkoon kertoo vihreiden Mika Välitalo.

Koronamuutos vahvistaa jo aiemmin alkanutta suuntaa.

– Tässä ei meille sinänsä ole mitään uutta koska näin olemme toimineet jo aiemmin. Markkinointia mietimme eri tavalla ja tapahtumia, joissa ollaan läsnä järjestetään varotoimin jos järjestetään, seuraamme tilannetta tarkasti, Välitalo jatkaa.

Keskustan Tapio Havula kertoo tunnelmien olevan epämääräiset.

– Kun ei oikein tiedä miten vaaleihin valmistautua tässä koronan tuomassa uudessa tilanteessa, mikä mahdollisesti jatkuu aina vaaleihin saakka. Vaalityö täytyy suunnitella koronan ehdoilla, hän sanoo.

Samaa mieltä on MäPun Kari Peussa.

– Kampanjointi tulee tehdä turvallisuus edellä, Peussa sanoo MäPun linjasta.

Hän myös arvioi ennakkoäänestyksen kasvattavan suosiotaan entisestä.

Myös perussuomalaisilla kampanjointi muuttuu.

– Meillä on yhteiset turvaohjeet ja toimintatavat, niitä en nyt kuitenkaan aio paljastaa, kunnallisjärjestön puheenjohtaja Kari Kuisma kertoo.

Kokoomus aikoo pitää normaalit toritapahtumat myös ensi keväänä, mutta muutakin on tulossa.

– Kaikkea ei kuitenkaan pidä paljastaa, kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jari K. Sillanpää sanoo.

Hän kertoo koronan vaikeuttaneenehdokkaiden hankkimista ja vaalityön käynnistämistä.

Demareilla korona ei kunnallisjärjetön puheenjohtaja Reijo Liinamaan mukaan ole vaikuttanut ehdokashankinnassa. Sen sijaan vaalityössä se näkyy.

– Vaalitilaisuuksissa käytämme maskeja ja muita suojavälineitä, Liinamaa sanoo.

Myöskään kristillisdemokraateilla korona ei ole hankaloittanut ehdokkaiden hankkimista ja kampanjan alkua, arvioi kunnallisjärjestön puheenjohtaja Susanna Koivula.

– Toimimme kulloistenkin korona- rajoitusten puitteissa ja niitä kunnioittaen. Valmistaudumme hyödyntämään monipuolisesti eri välineitä tavoittaaksemme kuntalaisia, kuten sosiaalista mediaa, Koivula sanoo.

Kommentoi

Palvelut