Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vastaamo-vuotoa tutkiva poliisi vetoaa, ettei yksityiskohtia julkaistaisi – Ei ole varmuutta, ovatko murtaja ja kiristäjä samat

Keskusrikospoliisi on julkaissut harvinaisen vetoomuksen Psykoterapiakeskus Vastaamon rikostutkinnasta. Siinä poliisi pyytää, ettei liian yksityiskohtaisia tietoja tapauksesta kerrottaisi julkisuuteen.

– Me ymmärrämme hyvin, miksi ihmiset haluavat toimia, sillä kyseessä on poikkeuksellisen kuohuttava ja inhimillistä hätää aiheuttava rikos. Toivomme kuitenkin, ettei meidän työmme vaikeutuisi julkisuudessa olevien tekijää koskevien spekulaatioiden tai esimerkiksi verkkoympäristössä tehtävien kampanjoiden tai muiden toimenpiteiden takia. Pahimmillaan sinänsä hyvää tarkoittava julkinen kampanja tai muu toiminta voi estää tekijän kiinnijäämisen tai riittävän näytön saamisen, sanoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen.

Poliisi ei mainitse vetoomuksessa tarkkaan, keille vetoomus on tarkoitettu. Leponen kuitenkin sanoo tiedotteessa, että esimerkiksi hakkeriyhteisö on toimittanut tietoja poliisille matalalla profiililla.

– Tämä on olennaisen tärkeää, sillä yksityiskohtaisten tietojen viemisessä julkisuuteen on vakavia riskejä esitutkinnan onnistumisen kannalta.

Myös hakkerit ovat kuitenkin kertoneet julkisuudessa hyvinkin tarkasti, mitä syyllisistä on saatu selville, ja analysoineet tietojen merkitystä.

Leponen kertoo poliisin suuresti arvostavan "verkkomaailman silminnäkijöiltä" saamaansa apua .Tiedotteen mukaan poliisi on saanut suuren määrän vinkkejä ja vihjeitä verkon käyttäjiltä ja toivoo edelleen kansalaisten valppautta verkossa. Vinkkejä otetaan vastaan poliisin Nettivinkki-sivuille.

Poliisi muistuttaa, että tietojen hankinnassa ei saa rikkoa lakia eikä poliisi voi hyödyntää laittomasti hankittuja tietoja.

Poliisi jatkaa Vastaamon tietomurron tutkimista nimikkeillä törkeä tietomurto, törkeä kiristys ja törkeä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.

Poliisi kertoo tutkinnan edistyvän, mutta sen sisällöstä ei voida vielä kertoa kovin paljon.

– Olemme niin avoimia kuin voimme, mutta kaikki tieto esimerkiksi poliisin tutkintalinjoista, käyttämistämme tutkintakeinoista ja muista toimenpiteistä saattaisi hyödyttää rikoksen tekijää tai tekijöitä. Tätä emme halua, sillä tutkinnan ehdottomina prioriteetteina on nyt saada epäillyt kiinni ja estää mahdolliset uhreille koituvat haitat muun muassa aineiston leviämisen osalta, Marko Leponen sanoo tiedotteessa.

– Vaikka emme pystyisi kertomaan tilanteesta jatkuvasti uusia tietoja, se ei tarkoita sitä, ettemme tekisi työtä täysillä. Ymmärrämme asian yhteiskunnallisen merkityksen ja olemme niin avoimia kuin se esitutkinnan suojaamisen kannalta on mahdollista.

Rikoskokonaisuutta on tutkittu 29. syyskuuta lähtien, kun Psykoterapiakeskus Vastaamo teki poliisille tutkintapyynnön epäillystä tietomurrosta ja murron yhteydessä saaduilla asiakastiedoilla kiristämisestä. Lokakuun loppupuolella asiakastietoja on julkaistu muun muassa salatussa Tor-verkossa ja uhreille on lähetetty henkilökohtaisia kiristysviestejä.

Poliisilla ei toistaiseksi ole varmuutta siitä, onko tietomurron, psykoterapiakeskuksen kiristyksen ja yksityishenkilöiden kiristyksen taustalla sama taho.

Poliisille on tehty noin 15 000 rikosilmoitusta tapaukseen liittyen.

Ilmoitukset koskevat sekä mahdollista henkilötietojen levittämistä verkossa että tietojen julkaisulla kiristämistä.

Poliisi kehottaa rikoksen uhreja tekemään asiassa rikosilmoituksen, ja se on hyvä tehdä huolellisesti poliisin aiemmin julkaistuja ohjeita noudattaen.

– On hyvä kuitenkin huomata, että rikosilmoituksilla ei ole tässä vaiheessa roolia tutkinnan etenemisen kannalta ja siksi niihin ehditään palata vasta myöhemmin. Tämä koskee tasapuolisesti kaikkia, joten yhteydenotot poliisiin eivät edistä yksittäisen asian käsittelyä, Leponen sanoo.