Ehdokkaiden etsintä kiihtyy

Kansanedustajat: Antti Rinne ja Pihla Keto-Huovinen ehdolle.

Mäntsälän kansanedustajat lähtevät ehdolle myös kuntavaaleihin. He ovat Antti Rinne, mikrofoni kädessä ja Pihla Keto-Huovinen, kuudes vasemmalta. Kuva lukion eduskuntavaalipaneelista toissa keväältä Lassi Huuhtanen

Pasi Huuhtanen

Ensi kevään kuntavaalit alkavat näkyä paitsi lehtien palstoilla ja somessa myös kiihtyvänä vaaliehdokkaiden metsästyksenä.

Aikaa ehdokkaiden hankkimiseen on kyllä vielä yli neljä kuukautta. Usea puolue saattaa kuitenkin olla saman ihmisen perässä. Julkisuudessa paljon näkyneitä sekä yhteiskunnallisesti valveutuneita ihmisiä voi kalastaa ehdokkaaksi kolme, neljä puoluetta.

Lisäksi taivutellaan puolueen aktiiveja lähtemään jälleen, tai vielä kerran mukaan. Tässä katsaus nyt istuvien valtuutettujen ja varavaltuutettujen ehdokkuuksiin.

Istuvat valtuutetut muodostavat normaalitapauksissa myös uuden valtuuston rungon, vaikka vaihtuvuus on ollut Mäntsälässä melko suurta. Vuoden 2012 kuntavaaleissa läpi pääsi 19 uutta valtuutettua ja vuoden 2017 vaaleissa 18.

Mäntsäläläiset istuvat kansanedustajat, Antti Rinne (sd) ja Pihla Keto-Huovinen (kok) kertovat olevansa käytettävissä kevään kuntavaaleissa. Molemmat keräsivät viime vaaleissa komeasti ääniä. Rinne oli Mäntsälän äänikuningas 361 äänellä ja Keto-Huovinen sai 122 ääntä.

Pääministerinä ja SDP:n puheenjohtajana viime kaudella toiminut Rinne erosi nelivuotiskauden loppuvaiheilla valtuutetun työstä valtakunnan kiireiden vuoksi. Nyt tilanne on toinen, kun hallituksen ja puolueen vetovastuu ovat siirtyneet Sanna Marinille.

Lähtemistä miettiville on annettava miettimisrauha.

Reijo Liinamaa

Demarien yhdestätoista valtuutetusta yhdeksän on lähdössä ehdolle. Yksi pohtii ehdokkuutta. Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Reijo Liinamaa valittelee, että ei voi kertoa nimiä.

– Lähtemistä miettiville on annettava miettimisrauha, hän sanoo.

Keskustan tilanne on auki, eikä nimiä voi sanoa, kunnallisjärjestön puheenjohtaja Tapio Havula kertoo.

– Myönteisiä kommentteja on kuitenkin tullut eli eiköhän nimiäkin vielä saada papereihin, hän ennakoi.

Keskustalla on Mäntsälän suurin valtuustoryhmä, 12 edustajaa.

Kokoomuksen yhdeksästä valtuutetusta neljä on ilmoittanut lähtevänsä ehdoille.

– Toisaalta yksikään ei ole ilmoittanut, että ei lähde, Mäntsälän kokoomuksen puheenjohtaja Jari K. Sillanpää kertoo ja sanoo koronan hidastavan ehdokasasettelua.

Valtuuston pienemmillä ryhmillä valmistelut tuntuvat olevan pitemmällä, sillä nimiäkin löytyy.

Perussuomalaisista ehdolle asettuvat valtuutetut puolueen ääniharava Satu Lampi sekä Tero Toivonen. Valtuutettu, kunnallisjärjestön puheenjohtaja Kari Kuisma ei asetu ehdolle.

Pienryhmät ovat kaiken kaikkiaan saamassa hyvin liikkeelle nykyiset valtuutettunsa sekä varavaltuutetut.

Vihreillä ja vasemmistolla ehdolle ovat asettumassa kaikki valtuutetut sekä myös varavaltuutetut. Mäntsälän Puolesta-ryhmällä ovat ehdolle lähdössä näillä näkymin kaikki valtuutetut, ryhmän ykköshahmo Kari Peussa kertoo.

Ehdolla ovat siis vihreistä Tuuli Särkijärvi ja Mika Välitalo sekä varavaltuutetut Jaakko Kyrö ja Antti Tähkäpää, vasemmistoliitosta Auli Herttuainen ja Erkki Laukkanen sekä varavaltuutetut Emilia Kankaanpää ja Pauliina Mannila.

Mäntsälän Puolesta-ryhmästä ehdolle ovat asettumassa Peussan lisäksi valtuutetut Tiina Kujanpää ja Pekka Kärkkäinen.

Kristillisdemokraattien ainoa valtuutettu Susanna Koivula on lähdössä ehdolle.

Vaaliliitoista ei tällä hetkellä ole tietoa, mutta osa puolueista varaa mahdollisuuden tekniseen eli vaalin vertailulukuihin vaikuttavaan vaaliliittoon. Viime vaaleissa keskusta ja ruotsalainen kansanpuolue olivat vaaliliitossa.

Perussuomalaiset ja MäPu-yhmä ilmoittavat etteivät ole menossa vaaliliittoon.

– Omilla mennään, sanovat sekä Kari Kuisma että Kari Peussa.

Mikä muuttuu keväällä?

Vaalit tuovat lähes aina muutoksia valtasuhteisiin Mäntsälässä. Vuonna 2012 perussuomalaiset rynnivät voimalla valtuustoon ja saivat kuusi paikkaa. Sittemmin ryhmä hajosi.

Samoissa vaaleissa keskusta putosi kuninkaan paikalta kuolevaiseksi. Paikkamäärä tippui 15:sta 12 valtuutettuun. Sinä se on pysynyt kaksi kautta.

Vuoden 2017 vaaleissa demarit nousivat kokoomuksen ohi toiseksi suurimmaksi ryhmäksi. Demarit nostivat paikkamäärän kymmenestä 11:een, kokoomus pudotti 11:stä yhdeksään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut