Kiva kun kisat taas alkoivat

Karate: Katariina Korkeelle SM-kulta ja pronssi SM-kisoissa.

Pasi Huuhtanen

Karateka Katariina Korkeen pää kesti koronan aiheuttaman poikkeustilan hyvin. Silti paluu hieman normaalimpaan tuntui hyvältä.

Sääksjärveläinen Korkee kisasi viime viikonloppuna karaten SM-kisoissa tyttöjen U16-sarjoissa ja kivaa oli.

Kisojen piti olla keväällä. Ne siirrettiin syksyyn ja uskallettiin nyt pitää uuden aikataulun mukaisesti.

Kisoissa Korkee voitti yhdessä vantaalaisen Sportskaraten tyttöjen kanssa alle 16-vuotiaiden joukkuekumiten SM-kultaa ja yksilölajien puolella alle 16-vuotiaiden SM-pronssia.

Korkee ei tyydy vähään.

–  Lähdin tietysti tavoittelemaan voittoa. Mutta pronssimitali ei haittaa. Sain hyviä onnistuneita juttuja tehdyksi.

Onnistuneita juttuja olivat puhtaasti tehdyt tekniikat, muun muassa puhtaat lyönnit ja potkut. Katariina Korkeen sarja oli tyttöjen U16, yli 54-kiloiset.

Kisat menivät hyvin myös muilla seuran (Mäntsälän Karate) osallistujilla, Korkee muistuttaa.

Joukkuekumitessa tuli sitten voitto. Joukkuekisassa kukin joukkueen jäsen kisasi yhtä vastajoukkueen tyttöä vastaan.

Sportkaraten tytöt ovat Katariina Korkeen tuttuja jo pitkältä ajalta, sillä Korkee on käynyt heidän harjoituksissaan jo vuosia.

SM-kisat olivat vasta toinen kisatapahtuma koronan tulon jälkeen. Suuria muutoksia karateharrastukseen korona on tehnyt paitsi kisojen siirtämisinä ja peruuntumisina, myös harjoittelussa.

– Me siirrettiin harjoitukset ulos, Korkee kertoo viime keväästä.

Ulkoharjoitukset olivat muun muassa juoksulenkkejä.

– Kestävyyttä, intervalleja, loikkaharjoituksia, Korkee kuvaa.

Kotona ja yksin treenaaminen korostuivat. Karatessa ovat kuitenkin keskeisiä opettaja, yhteisö ja sali.

Opettaja, sensei, ohjastaa paljoon muuhunkin kuin potkuihin ja lyönteihin. Sali, dojo, on kunnianarvoisa paikka, jolle kumarretaan sinne tullessa ja pois lähtiessä. Kumarrus on myös muille ihmisille.

Karaten eettinen, moraalinen ja yhteisöllinen puoli sekä siihen opettaminen edellyttävät tapaamisia ja yhdessäoloa. Karateen kuuluu henkinen vahvuus ja se varmaan auttoi myös Korkeen yli kevään ja yksin treenaamisen.

– Tavallisesti me tehdään suurimmaksi osaksi ohjattuja harjoitteluja, hän huomauttaa.

Korkee kuuluu maajoukkuerinkiin. Koronan takia maajoukkueleirit peruttiin. Niitä ollaan kuitenkin taas käynnistämässä, joskin uusilla koronasäännöillä.

Ensi viikonloppuna Korkeella on karateleiri Pajulahdessa, ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Ja marraskuussa ovat seuraavat kisat, tällä kertaa Kuopiossa.

Katariinalla on nyt ensimmäinen ruskea vyö. Ruskeiden vöiden jälkeen tulee musta vyö. Korkeen tyylisuunta on wado-ryu.

Katariina Korkeen seuraava iso tavoite on EM-kisat Tampereella. Ne piti käydä ensi helmikuussa, mutta korona iski sinnekin. Kisat siirretään elokuulle 2021, Suomen Karateliitto tiedotti eilen maanantaina.

Siirto sattui hänen kannaltaan huonoon aikaan.

– Vaihdan juuri ennen kisoja U18-sarjaan. Samat ottelijat siellä on vastassa, mutta kokemusta siitä ikäluokasta ei ehdi kertyä kovin paljon ennen kisoja, Korkee miettii.

Karate on ensimäistä kertaa olympialajina Tokion olympialaisissa. Olympialaisten piti olla tänä vuonna, mutta tämän hetken tiedon mukaan kisat käydään heinä-elokuussa 2021.

Katariina Korkee ei ryhdy puhumaan vielä olympialaisista. Arvokisoista edessä ovat nuorten EM-kisat, joskin vasta lähes vuoden päästä.

Kumite

Kumite on karaten harjoittelumuoto, mutta myös kilpailulaji. Kumite on pisteottelu.

Pisteitä saa vastustajaan osutuista puhtaista lyönneistä ja potkuista.

Joukkuekumitessa kilpaillaan kolmen hengen joukkueilla. Jokainen ottelee yhden ottelun ja kahdella otteluvoitolla saa joukkuevoiton.

Korkeen seura Mäntsälän Karate tekee yhteistyötä vantaalaisen Sportskaraten kanssa. Sportskaraten alle 16-vuotiaiden tyttöjen joukkueesta puuttui yksi ottelija ja niin perustettiin yhteisjoukkue.

Kommentoi

Palvelut