Keusote testaa ovihälyttimiä hoivakodeissa omaisvierailujen mahdollistamiseksi: "Asukkaille ja läheisille kodinomaisia yhteisiä hetkiä"

Ovihälyttimien avulla halutaan mahdollistaa omaisten vierailut hoivakodeissa myös vaikeasti liikkuvien asukkaiden luona. Kuvituskuva. Arkisto/Sauvo Jylhä
Oskari Lehto

Oskari Lehto

Keusotessa käynnistyy marraskuun aikana uusi pilottihanke, jossa testataan siirrettäviä ovihälyttimiä omaisvierailujen mahdollistamiseksi hoivakodeissa koronapandemian aikana.

Ovihälyttimiä otetaan käyttöön Hyvinkään Ylähovin ja Mäntsälän Kotokartanon ikäihmisten asumispalveluyksiköissä.

Käytännössä lähiomainen sopii ennakkoon vierailuajankohdan hoitavan yksikön kanssa kuten tälläkin hetkellä. Vierailulle saavuttaessa huolehditaan hygieniamääräysten noudattamisesta ja lopuksi läheinen ohjataan asumispalveluasiakkaan omaan huoneeseen vierailulle.

Tämän jälkeen hoitaja asettaa ovihälyttimen huoneen oveen vierailun ajaksi. Jos omainen avaa huoneen oven ennen vierailuajan päättymistä, hälytin kutsuu hoitajan paikalle.

– Ovihälyttimen avulla hoitajat pystyvät valvomaan ja opastamaan yksikön sisällä tapahtuvia vierailuja huomattavasti helpommin, kertoo ylilääkäri Kaisa Rajala Keusotesta.

Ovihälyttimen avulla halutaan varmistaa, että vierailijan saapuminen ja lähteminen voidaan hoitaa hallitusti ja turvallisesti. Hygieniamääräykset pysyvät asumispalveluyksiköissä yhä ennallaan. Vierailijoiden tulee siis olla täysin terveitä, käyttää kasvomaskia koko vierailun ajan sekä desinfioida usein käsiään.

Vaikka turvavälejä on yhä hyvä noudattaa, ovat pilotissa esimerkiksi asukkaan kynsien leikkaaminen ja lakkaaminen, hiusten kampaaminen, paplareiden laittaminen sekä niskahieronta sallittuja vierailun aikana.

– Haluamme tarjota asukkaille ja heidän läheisilleen kodinomaisia yhteisiä hetkiä asukkaan omassa huoneessa. Pilotin tavoitteena on parantaa asukkaiden elämänlaatua koronapandemian aikana sekä kasvattaa vierailukäyntien määrää. Kertakäynnillä ikääntyneen asukkaan luokse voi tulla kylään enintään kaksi läheistä ja tapaamisaika on kestoltaan noin tunnin mittainen, sanoo Rajala.

Uudessa toimintamallissa vierailija kohtaa ainoastaan hoitajan sekä asukkaan huoneessaan. Keusoten infektio- ja tartuntatautiyksikkö on arvioinut, ettei koronaviruksen tarttumisriski ole tällä tavoin toimittuna merkittävämpi kuin erillisessä tapaamistilassa tavattaessa.

Pandemian alkuvaiheessa kaikki vierailut asumispalveluyksiköissä olivat kiellettyjä. Kesän ja syksyn aikana tapaamiset on järjestetty useissa yksiköissä ulkona lukuun ottamatta saattohoitoon liittyviä omaiskäyntejä. Lisäksi on hyödynnetty erillisiä normaalisti muuhun käyttöön tarkoitettuja tapaamistiloja. Kylmä, luminen, loskainen ja liukas talvi tekee ulkotapaamisista lähes mahdottomia etenkin asukkaille, jotka ovat vuodepotilaita tai tarvitsevat liikkumiseen rollaattoria ja pyörätuolia. Pilotin onnistuminen olisikin hyvin tärkeää erityisesti vuodepotilaita ajatellen.

– Muiden tapaamistilojen järjestäminen on ollut pandemian aikana haasteellista. Käytössä on ollut niin kampaamotiloja, takkatupia kuin tapaamiseen tarkoitettuja konttejakin. Myös ilta-ajat ovat olleet vähissä suuren kysynnän, rajallisten tilojen sekä henkilöstöresurssin vuoksi, Rajala luettelee.

Jos parin viikon mittainen pilotti osoittautuu toimivaksi, käytäntöä on tarkoitus laajentaa pandemian ajaksi kaikkiin Keusoten asumispalveluyksiköihin.

Kommentoi

Palvelut