Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maaseutumaisempi asuminen alkoi kiinnostaa koronan takia – näin iso osa suomalaisista sinne jo haikailee

Suomalaisista 60 prosenttia haikailee tällä hetkellä nykyistä asuinpaikkaansa kauemmas keskustasta ja asutuskeskuksista. Jos he muuttaisivat nyt, he muuttaisivat poispäin asutuskeskuksesta, ilmenee Oikotien kyselytutkimuksesta. Uskomuksen toteutuminen tarkoittaisi kaupungistumiskehitykselle ainakin hetkellistä hyytymistä, sanotaan tiedotteessa.

– Joka toinen Suomessa uskoo muuttoliikkeen kääntyvän koronan vuoksi poispäin keskusta-alueista. Se on todella suuri osa kansasta, kun kaupungistuminen kuitenkin on vuosikausia jatkunut megatrendi sekä globaalisti että täällä. Samalla peräti 73 prosenttia sanoo, ettei korona-aika ole vaikuttanut heidän kykyynsä panostaa asumiseen, Oikotien asuntojohtaja Anna Leinonen sanoo tiedotteessa.

Kysyttäessä tämänhetkistä ihannekotia, eniten suosiota suomalaisilta saa omakotitalo maaseudulla.

– 30 prosentille suomalaisista tämänhetkinen ihannekoti sijaitsisi maaseudulla. Lisäksi kahdeksan prosenttia sanoo ihanteen olevan kirkonkylällä. Eli yli joka kolmannen ihannekoti sijaitsisi maaseutumaisessa miljöössä. Kaupungin keskustaan tai keskustan liepeille ihannekotinsa mieltää 29 prosenttia suomalaisista, Leinonen kertoo.

Asuntomarkkinoita korona ei tiedotteen mukaan kuitenkaan ole hyydyttänyt. Kyselyn mukaan miltei kolmasosa suomalaisista on kiinnostunut vaihtamaan kotia. Omistusasuntojen menekki on nyt suurta koko maassa. Ongelmana on tarjonnan vähäisyys. Vain 18 prosenttia on valmis myymään omistusasuntonsa. Tilastokeskuksen tänä vuonna päivittämässä tilastossa vuoden 2018 lopussa suomalaisista 56 prosenttia asui nimissään olevassa omistusasunnossa.

– Moni asunnonomistaja on nyt väärän luulon vuoksi vaarassa ohittaa erinomaiset myyjän markkinat. Nimittäin omissa nimissään olevassa asunnossa asuvista vain noin joka kymmenes olisi tällä hetkellä valmis myymään, ja todennäköinen pääsyy siihen on koronan aiheuttama pelko siitä, ettei kauppa kävisi, Leinonen jatkaa tiedotteessa.