Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SPR: Koronatoimet pahensivat kaikenikäisten yksinäisyyttä – Vaatii huomioimaan uusissa rajoituksissa

Kevään koronaeristystoimet lisäsivät valmiiksi yksinäisten yksinäisyyttä kaikissa ikäryhmissä, selviää Suomen Punaisen Ristin (SPR) kyselystä. Kyselyyn vastasi Punaisen Ristin ystävätoiminnasta tukea saaneita ja vapaaehtoisia ystäviä.

– Erityisen paljon yksinäisyys lisääntyi ikäihmisten keskuudessa. Jopa 65 prosenttia ikääntyneistä ystävätoiminnan asiakkaista koki yksinäisyytensä lisääntyneen. Vapaaehtoisemme raportoivat, että koronakevät vei useilta ystävätoiminnan asiakkailta mahdollisuuden tavata ihmisiä sekä liikkua ja ulkoilla, sanoo SPR:n pääsihteeri Kristiina Kumpula järjestön tiedotteessa.

SPR vaatiikin kannanotossaan, että uusia rajoituksia suunnitellessa on vältettävä yksinäisten tilanteen kurjistamista entisestään.

– Yksinäisyydellä tiedetään olevan merkittäviä vaikutuksia ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin.

Yksinäisyys nostaa stressitasoa, mikä lisää sairastumisriskiä. Yksinäisyys on yhteydessä myös muun muassa mielenterveys- ja päihdeongelmiin.

– Pandemiatilanne ja vaadittavat rajoitukset on syytä ottaa vakavasti. Samalla on tärkeää huomioida myös välilliset vaikutukset, joita rajoitustoimilla voi olla ja toimia niin, ettei hyvillä tarkoituksilla aiheuteta ylimääräistä haittaa toisaalla. Rajoitustoimissa olisi tärkeää huomioida myös alueelliset erot, kun tautitilanne vaihtelee paikkakunnittain paljon, Kumpula sanoo tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että jokainen voi omilla toimillaan vaikuttaa yksinäisyyteen.

– Hyödynnetään teknologiaa ja soitellaan, pidetään yhteyttä ja tavataan toisiamme mahdollisuuksien rajoissa, esimerkiksi ulkona turvavälein ja kasvomaskia käyttäen.