Kunnanjohtaja Esko Kairesalo lopettaa kesäkuun alussa

Kunnanjohtaja Esko Kairesalo lopettaa tehtävässään ensi vuoden kesäkuun alusta. Kairesalo jää eläkkeelle vasta vuoden 2022 alusta. Hänellä on kuitenkin niin paljon pitämättömiä vuosilomia, että niistä kertyy reilut puoli vuotta vapaata.

Uuden kunnanjohtajan haun valmistelu alkaa lähiaikoina, kunnanhallituksen puheenjohtaja Tapio Havula (kesk) sanoo.

Mietittävänä on monia kysymyksiä. Muun muassa se, valitseeko nykyinen vai keväällä valittava valtuusto kunnanjohtajan sekä se, valitaanko Mäntsälään kunnanjohtaja vai pormestari. Tämän asian päättäminen on ensisijainen, sillä se vaikuttaa suuresti siihen, kuinka kiireinen aikataulu on.

– Yksi kysymys on, miten hoidetaan ensi vuoden jälkimmäinen puolisko. Käytetäänkö sijaista siihen asti kun Kairesalon eläkeaika alkaa, vai palkataanko uusi kunnanjohtaja jo kesäkuun alusta, Havula sanoo.

Mahdollista on esimerkiksi se, että joku hoitaa tehtävää virkaa tekevänä ensi vuoden loppupuolen ja uuden kunnanjohtajan aloittaminen tapahtuisi vuoden 2022 alussa. Tai että uusi johtaja aloittaisi ensi syksyllä.

Aivan ensimmäiseksi pitää Havulan mielestä selvittää poliittisten ryhmien kannat johtajavalintaan.

– Pitää kutsua ryhmät koolle, hän sanoo.

Tämä tapahtuu aivan lähiaikoina.

Ensi keväänä on kunnallisvaalit. Lähiaikoina on ratkaistava, kumpi valtuusto valitsee kunnanjohtajan, nykyinen viimeisiä kuukausiaan istuva vai ensi keväänä valittava. Uusi valtuusto aloittaa kokoontumisen kesän alussa ensi vuonna.

Mikäli nyt istuvat poliitikot haluavat varmistaa vallankäyttönsä asiassa, heille tulee kiire. Virka pitää laittaa hakuun viimeistään ensi vuoden alussa. Jos päädytään nopeaan aikatauluun, etuna on se, että uusi kunnanjohtaja voitaisiin saada valittua niin, että hän ehtisi olla jonkin aikaa työssä yhtä aikaa Kairesalon kanssa. Niin sanottu hiljainen tieto siirtyisi

Silloin uusi kunnanjohtaja toimisi viransijaisena kunnes Kairesalo siirtyy eläkkeelle 1.1.2020.

Jos taas ajatellaan rahansäästöä, väliaikainen tehtävien hoito kunnan sisäisillä järjestelyillä toisi tilapäitä helpotusta palkkakuluihin. Uusi valittaisiin ajan kanssa ensi vuoden aikana.

Tällöin kunnanjohtajan valitsisi uusi valtuusto.

Mäntsälässä on väläytetty mahdollisuutta siirtyä pormestarimalliin. Siinä ei valita kunnanjohtajaa, vaan yksi kuntalaisten valtuustoon äänestämä valtuutettu pormestariksi. Hän toimii myös kunnanhallituksen puheenjohtajana.

Pormestari on tehtävässään vaalikauden ajan. Siinä mielessä Mäntsälällä olisi hyvä tilaisuus siirtyä pormestarimalliin, että kunnanjohtaja Kairesalon lähtö ja uusi valtuusto sattuvat samaan aikaan. Uuteen malliin siirryttäisiin siististi entisen kunnanjohtajan eläkeiän kynnyksellä.

Pormestarimalliin päädyttäessä on selvää, että valinnan tekee vasta uusi valtuusto, sillä valtuustokauden loppuminen katkaisee myös pormestarin pestin. Pariksi kuukaudeksi pormestaria ei kannata valita.

Pormestari on käytössä vain kuudessa Suomen kunnassa. Niistä pieniä ovat Kärkölä, Pirkkala ja Puolanka sekä naapuri Tuusula. Isoista pormestari on käytössä Helsingissä ja Tampereella. Turku on siirtymässä pormestarimalliin.

Pormestari on poliitikko ja valintoihin liittyy vielä enemmän poliittista köydenvetoa kuin kunnanjohtajanimityksiin. Lahden piti siirtyä pormestarimalliin vuoden 2021 alusta, mutta nyt näyttää vahvasti sileä, että poliittista päätöstä ei kaupungin umpisekavan poliittisen tilanteen vuoksi saada tehtyä.

Poliittista peliä olisi tiedossa Mäntsälässäkin roppakaupalla.

Kunnanhallituksen nykyinen puheenjohtaja Tapio Havula ei innostu pormestarimallista.

–  En ole syttynyt sille. Mutta käydään asiasta keskustelut uuden johtajan valintaprosessin alkuun, Havula sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut