Talousarvio odotetun mukainen – säästökuuri jatkuu lähitulevaisuudessa

Kunnanjohtaja Esko Kairesalo avasi talouden ongelmia ja haasteita, kun vuoden 2021 talousarvioesitys esiteltiin maanantaina 12. lokakuuta. Jesse Helminen

Jesse Helminen

Kunnanjohtaja Esko Kairesalon mukaan talousarviota ja talouden näkymiä voi kuvailla ”sumuisiksi”, sillä ilmoilla on nyt niin paljon talouteen vaikuttavia epävarmuustekijöitä, niin koronaviruksen hoidon, työllisyystilanteen kuin sosiaali- ja terveysmenojenkin suhteen.

Tulevan talousarvion ja Mäntsälä 2026 -toimenpideohjelman päämäärä on silti selvä: talouden tasapainottaminen.

Suurin vaikutus kunnan talouteen tulee olemaan väkiluvun kehitys ja väestörakenne. Strategisena pyrkimyksenä on nostaa laskemaan kääntynyt väkimäärän kasvu tulevien vuosien aikana noin 1 prosentin vuositasolle. Hankkeen eteenpäin viemiseksi kunta aikoo panostaa markkinointiin ja viestintään palkkaamalla töihin markkinoinnista vastaavan työntekijän ja markkinoinnin painopiste tulee olemaan asuntomarkkinoinnin kehittämisessä.

Väkimäärän kasvusta huolimatta myös Mäntsälän kunnan väestörakenne mukailee koko Suomen väestörakennetta ja alle 20-vuotiaiden määrä tulee ennustusten mukaan laskemaan rajusti. Tämä on yksi merkittävistä tekijöistä tulevien vuosien talousvaikutusten arvioinneissa ja huoltosuhteen kehittymisessä.

Kokonaisuudessaan talousarviossa haetaan laajasti säästöjä. Ruoka- ja siivouspalveluihin palkataan 24 henkilöä, kun kunta ottaa toiminnan osaksi omaa tuotantoa, mutta kokonaisuudessaan kunnan työntekijöitä tullaan jatkossa vähentämään.

Kunnan ei onneksi tarvitse turvautua irtisanomisiin, vaan virkoja jätetään täyttämättä esimerkiksi eläköitymisten jälkeen.

Kasvavaa korjausvelkaa torjutaan vähentämällä kunnan omistamia kiinteistöjä. Korjausvelkaa on teknisen johtajan Mika Pynttärin mukaan noin 20 miljoonaa, joka kohdistuu esimerkiksi kouluihin ja päiväkoteihin.

Nykyisistä projekteista Ehnroosin koulun rakentaminen ja päiväkoti Amandan rakentaminen viedään loppuun, mutta muuten investointien raamit ovat tiukat ja infran rakentamisessa joudutaan tekemään priorisointia alueiden suhteen.

– Se näkyy valitettavasti, kun tehdään tällaisia lama-ajan budjetteja, että jotain jää tekemättä ja se on valitettava fakta, mutta pyritään siihen, että se tekemättömien töiden lista on mahdollisimman pieni, Pynttäri kommentoi.

Sivistysjohtaja Janne Mäkinen myös vahvisti sen, että loppukesästä paljon keskustelua herättänyt Arolan koulun lakkauttaminen on mukana talousarviossa ja Hyökännummen koulun käyttöastetta pyritään nostamaan. Muita koulujen lakkauttamisia ei ole tiedossa lähitulevaisuudessa.

Tulopuolella rahaa saadaan kunnallisveroprosentin 0,5% yksikön nostolla ja kiinteistöveron 0,1 prosenttiyksikön nostolla kaikissa kiinteistöverolajeissa. Edelliseen liittyen kunnassa on käynnissä kiinteistöveropohjan tarkistus.

Rahoituspuolella kunta saa myös merkittäviä säästöjä joukkovelkakirjan kilpailutuksella, jolla lainojen korkomenot saatiin painettua matalalle.

Talousarvio tuodaan vielä 19. lokakuuta kunnanhallituksen käsiteltäväksi ja 16. marraskuuta kunnanvaltuuston käsiteltäväksi.

Tiivistelmä talousarvioesityksestä:

Käyttötalous

Toimintakate kasvaa 2,2 %, Sosiaali- ja terveyspalvelujen menot kasvavat 3,0 %

Valtionosuudet vähenevät 11,9 % (2020 oli enemmän koronatukea)

Verotulot kasvavat 1,9 %

Vuosikate 5,5 milj. euroa

Tilikauden tulos -3 milj. euroa

Investoinnit

Investointimenot -7,4 milj. euroa

Päiväkoti Amandan rakentaminen alkaa, -2,6 milj. euroa

Uimahallin rakennussuunnittelu suunnitteluvuodella 2026

Ehnroosin koulu (leasing-rahoitus) -6,5 milj. euroa (kust. arvio -18 milj. euroa)

Lainakanta

Lainakanta kasvaa 1,6 milj. euroa 84,0 milj. euroon (4021 euroa/asukas)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu