Venla yllättyi työn fyysisyyttä

TET-harjoittelu: Nuorille tarjolla kokemusta ja avoimia ovia työelämään.

Kaikkia TET-paikan haku ei tänä syksynä onnistanut.

– Viimeisenä iltana soitin lähes kahteenkymmeneen paikkaan, kertoo eräs Ehnroosin koulun yhdeksäsluokkalainen.

9. luokan TET-jaksoa K-Citymarketissa suorittanut Venla Nuutinen kertoo yllättyneensä kuinka paljon liikkumista ja fyysistä työtä kaupassa työskentely vaatii. Hän kuvaa työtä mukavaksi ja ajoittain jopa hauskaksi. Nuutisen mielestä TET-harjoittelusta on paljon hyötyjä: vastuuta annetaan nuorelle, kokemus karttuu ja oma urasuunnitelma selkeytyy.

Niin lapset ja nuoret kuin aikuisetkin joutuivat keväällä kärsimään vallitsevan pandemian takia. Yksi merkittävistä väliaikaisista muutoksista tapahtui kouluissa, joissa suurin osa oppilaista siirtyi lähiopetuksesta etäopiskeluun. Etäopiskelun seurauksena myös yläkoululaisten TET-jaksoja peruttiin.

TET on lyhenne sanoista työelämään tutustuminen.

– TET on monelle oppilaalle ensikosketus työelämään, eli oppilas pääsee tutustumaan valitsemaansa alaan ja ammattiin, kertoo Ehnroosin koulun opinto-ohjaaja Anne Heikkinen.

 Nuorista ajatellaan, että he ovat laiskoja.

Venla Nuutinen

TET-harjoittelu on 8. ja 9. luokan opetussuunnitelmaan kuuluva jakso, jossa tutustutaan oppilaan itse valitsemaan alaan ja ammattiin työpaikalla. TET-paikan haku tapahtuu itsenäisesti. Heikkisen mukaan TET-harjoittelut madaltavat nuorten kynnystä hankkia kesä- ja loma-ajan töitä.

Maaliskuun puolivälissä hallitus päätti koulujen siirtymisestä etäopiskeluun. Seuraavalla viikolla olisi alkanut Ehnroosin koulun 8. luokkalaisten (nykyisten 9. luokkalaisten) ensimmäinen TET-jakso.

Koronasta huolimatta Mäntsälän kasvatus- ja sivistystoimi antoi syksyllä luvan TET-jaksojen järjestämiselle.

Pandemia-aika näkyi oppilaiden työnhaussa; työpaikoilta saatiin kielteisiä vastauksia, ja monella paikan saaminen jäi viime tippaan.

Ehnroosin koulun toinen opinto-ohjaaja, Maiju Rantanen, kommentoi TET-paikkojen saamista näin:

– Suurin osa on onneksi saanut paikan, eli he ovat yksittäisiä oppilaita, jotka eivät ole saaneet paikkaa. Esimerkiksi Mäntsälän päiväkotien tehdessä linjauksen, etteivät he ota TET-harjoittelijoita, yksi iso työnantajaryhmä sulkeutui pois, Rantanen jatkaa.

Rantanen kertoo, että vanhempien työpaikat ovat olleet TET-harjoittelijoiden iso työllistäjä. Yhä useampi vanhempi on etätöissä, joka on sulkenut mahdollisuuden ottaa TET-harjoittelijoita vanhempien työpaikoille.

Kotona ilman työtä ei TET-jakson aikana kuitenkaan olla. Heikkisen mukaan Ehnroosin koulun oppilaita on TET-jakson aikana tutustumassa eri koulutuksiin Keudan Lukkarinpolun toimipisteessä, ja osa tulee normaalisti TET-jakson ajaksi kouluun.

TET-jaksoilla on iso merkitys nuorille; se avartaa katsetta eri ammateista ja aloista sekä näyttää yleisesti millaista työnteko on.

– Nuorista ajatellaan, että he ovat laiskoja. TET on hyvä tilaisuus näyttää, että näin ei ole, toteaa Venla Nuutinen.

Rantanen kuvaa kokemusta nuorten kannalta arvokkaaksi ja tärkeäksi huolimatta siitä, onko ammatti tai ala itseä kiinnostava. Heikkisen mielestä kokemus on tärkeä myös sen takia, että jakson aikana saa tuntumaa siitä, onko ala itseään kiinnostava tai päinvastoin – kiinnostaako se ollenkaan.

Sekä Heikkinen että Rantanen ovat molemmat kiitollisia työnantajille, jotka ovat olleet ratkaisevassa asemassa TET-jaksojen toteutumisessa. He haluavat kannustaa ja rohkaista eri työpaikkoja ottamaan TET-harjoittelijoita myös jatkossa.

Kirjoittaja on TET-harjoittelija Ehnroosin koulun 9C-luokalta.

Vastuu on myös nuorella

– Hyvä TET-harjoittelija on oma-aloitteinen, reipas ja hän tekee asiat niin kuin on sovittu, kertoo K-Citymarket Mäntsälän myymäläpäällikkö ja TET-harjoittelijoiden vastuuhenkilö Leena Tuuloskorpi.

Tuuloskorpi antaa tuleville TET-harjoittelijoille ohjeeksi tulla työpaikalle positiivisella ja reippaalla asenteella. Hän haluaa korostaa sitä, että TET-harjoittelija näkee vain pienen osan työstä, minkä takia on tärkeää, että harjoittelija on itse kiinnostunut kyselemään lisätietoa.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut