Yrityspalkinto ja Vuoden Kyläteko Mäntsälään

Kuvassa vasemmalta Jani Väänänen (Hybrid Energia Oy), Tommi Maasilta (Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys ry), Annika Weckman (Posintra Oy), Veikko Vainikka (Eknäs-Sikilän maaseutuseura ry), Niina Allonen ja Kati Kottila-Etuaro (Ohkolan koulun vanhempaintoimikunta).

Kehittämisyhdistys SILMU ry:n kevätkokouksen yhteydessä 29.9. palkittiin parhaimmat Leader-hankkeet kahdessa kategoriassa: paras yleishyödyllinen hanke ja paras yrityshanke. Lisäksi palkittiin vuoden kyläteko.

Palkinnot menivät tänä vuonna toimijoille Porvooseen ja Mäntsälään.

Parhaana yrityshankkeena palkittiin Mäntsälässä toimiva Hybrid Energia Oy:n hanke ”Energian edistäminen”.

Tuella kehitettiin uusiutuvien energiamuotojen yhdistäminen käyttäjille helpompaan muotoon ja jakeluverkkoon liitettävine ratkaisuineen.

Parhaimman yleishyödyllisen kehittämishankkeen tittelin sai Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys ry, joka toteutti kansainvälistä hanketta ”Art and the Environment – Creative Ways”.

Hankkeessa tutustutettiin koululaisia asiantuntijoiden opastuksella erilaisiin oppimisympäristöihin, joissa ympäristöasioita opittiin kokemuspohjaisesti tapahtumien, työpajojen ja kansainvälisten vierailujen kautta.

Hankkeet on valittu kuluvalla ohjelmakaudella (2014–2020) rahoitetuista Leader-hankkeista, jotka ovat päättyneet vuoden 2019 aikana.

Vuoden Kyläteko -palkinto myönnettiin yksimielisesti Mäntsälän Ohkolan kylän toimijoille.

Vuoden Kyläteko 2020 -palkinnon saajat Ohkolan koulun vanhempaintoimikunta ja Ohkolan OKA ry valittiin yksimielisesti voittajiksi monien hyvien ehdokkaiden joukosta.

Toimijat toteuttivat yhteisöllistä Ohkolan leikki- ja liikuntapaikkahanketta, jossa uudistettiin koulun pihaa kaikkien kyläläisten yhteiseksi kohtaamispaikaksi. Kunnostushanke oli koko kylän, sen kaikkien asukkaiden ja yhteisöjen yhteinen voimannäyte.

– Ohkola on tunnettu yhteisöllisyydestään ja talkoohengestään, mutta tämä koko kylän yhteinen suuri hanke yhdisti kyläläiset aivan uudella tavalla. Koulu on todella koko kylää varten ja nyt sen piha palvelee kaikkia vauvasta vaariin. Kiitos yhteisöllisyyden!, hankkeen vetäjä Kati Kottula-Etuaro toteaa.

Pihasta löytyy nyt kaikkea vauvakeinuista aikuisten monitoimiliikuntatelineeseen asti. Kunnostustyötä rahoitettiin kylän yhdistyksiltä, yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä saaduilla lahjoitusvaroilla sekä Leader –rahoituksella.

Vuoden 2019 aikana SILMU ry:n hallitus käsitteli 23 tukihakemusta ja rahoitusta myönnettiin 15 hakemukselle. Tukea myönnettiin vuoden 2019 aikana yhteensä 375 880 euroa.

Koko ohjelmakauden (2014–2020) aikana SILMU ry on myöntänyt tukea yhteensä 3 588 159 euroa (tilanne 10.9.).

Kommentoi

Palvelut