Yleiskaavalla ohjataan esimerkiksi Mäntsälän kasvua

Nyt tehdään yleiskaava koko Mäntsälän alueelle. Riitta Ketola

Pasi Huuhtanen

Yleiskaava koko kuntaan on suururakka. Tehtävään päätettiin ryhtyä kaksi ja puoli vuotta sitten.

Osayleiskaavat olivat edenneet hitaasti tai jääneet toteutumatta, joten päätettiin tarttua suurta härkää sarvista.

Nyt ollaan vaiheessa jossa haetaan suuntaviivoja. Varsinaista kaavaa ei siis vielä tehdä.

Valmista pitäisi olla kahden vuoden päästä. Tiukka parivuotinen on edessä.

Korona on hidastanut yleiskaavan laatimista, kun viimeisen puolen vuoden ajan kaikki on pitänyt tehdä ilman lähikontakteja. Kaavatilaisuudethan ovat perinteisesti olleet sellaisia, että niissä käännellään karttapapereita yhdessä virkahenkilön kanssa ja esitetään epäileviä huomautuksia kasvotusten.

Nyt on pakko etsiä uusia muotoja. Lähikontaktien välttäminen jatkuu. Pahimmillaan käy niin, että lokakuulle suunnitellut yleisötilaisuudet pitää joko siirtää tai järjestää jollakin muulla tapaa. Tämän hetken suunnitelmien mukaan kaavaa

Jo nyt kaavatilaisuuteen osallistui joukko ihmisiä etänä Teams-yhteyden kautta.

Ensimmäisessä tilaisuudessa teemana olivat kirkonkylä ja Etelä-Mäntsälä. Selväksi tuli muun muassa se, että kaikissa kolmessa esitellyssä vaihtoehdossa suurimmaksi kasvualueeksi koko kunnassa arvioidaan Etelä-Mäntsälä. Kaavoittaja uskoo eteläosien kasvun olevan kirkonkylää suurempaa absoluuttisina lukuina.

Näin siitä huolimatta, että viimeisenä viitenä vuotena Etelä-Mäntsälä ei ole juurikaan kasvanut ja esimerkiksi kirkonkylän ydinalueiden kasvu on ollut paljon vahvempaa. Yksi syy on parantunut tonttitarjonta Etelä-Mäntsälässä. Taruman alueen kaavavalitus viivästytti alueen käyttöönottoa, mutta nyt myös Taruma on tarjolla. Muitakin syitä on.

– Yksi syy on väestön ikärakenne. Etelä-Mäntsälä on houkutellut nuoria rakentajaperheitä menneinä vuosina. Siellä on nuorempaa väestöä, jolla on enemmän lapsia.

Yleiskaava-asioissa voi lähestyä kunnantaloa sähköisesti myös puhelimella tai sähköpostilla. Yleiskaavaa tekemässä ovat yleiskaava-arkkitehti Mika Ahonen 040 3145 437, kaavasuunnittelija Sara Dahlström 040 3145455 ja kaavasuunnittelija Outi Kampman 040 3145 457.

Sähköpostiosoite on yleiskaava2050@mantsala.fi.

Kommentoi

Palvelut