Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntsälässä 84 isoa kolaria

Riista: Eläimet tulevat nyt tielle muulloinkin kuin hämärissä.

Oletko nähnyt hirvimiehiä tien varressa keltaisissa liiveissä pyssyt kädessä? Tiesitkö, että kyseessä ei ollut metsästys. Keltaisissa liivit kertovat, että kyseessä on suurriistaonnettomuus. Metsästäessä on oranssit liivit. Keltaliiveille on ollut käyttöä Mäntsälässä.

Liikenteessä on nyt erityinen aika. Kannattaa katsoa tienpientareille muulloinkin kuin hämärän tullen, vinkkaa Olavi Summanen.

– Uroshirvillä on kiima-aika. Emät taas vieroittavat vasojaan. Näistä syistä riistaa voi tulla tielle ihan mihin aikaan tahansa, Summanen sanoo.

Esimerkiksi viime viikon maanantaina iso hirvisonni törmäsi Sääksjärvellä autoon aamuyhdeksältä. Hirvi loukkaantui onnettomuudessa, Summanen sai sen poikansa ja Petu-koiran kanssa kiinni ja loukkaantunut eläin ammuttiin.

Summanen on yksi mäntsäläläisistä suurriistan virka-avun eli SRVA:n aktiiveista. Poliisi hälyttää metsästäjät onnettomuuspaikalle pian tiedon saatuaan.

Paikalle mennään sen mukaan, mikä tieto haavoittuneesta eläimestä on tullut. Jos kyseessä on hirvikolari, paikalle menee hirvikoira ja sen isäntä. Jos kolarissa on ollut peura, jäljittämään lähtee peuroihin koulutettu koira isäntineen.

Hälytyksiä on paljon. Pelkästään tänä vuonna syyskuun 19. päivään mennessä oli tullut 86 hälytystä. Niistä 84 oli liikenneonnettomuuksia. Ja tämä pelkästään Mäntsälän alueella.

Tapahtumia on ollut siis reilusti yli kaksi viikossa. Jotkut päivät ovat toista pahempia. Esimerkiksi 19. syyskuuta tapauksia oli kolme.

Tuon päivän kolareissa oli kaksi valkohäntäpeuraa ja yksi villisika. Molemmat peurat löytyivät kuolleina, mutta villisikaa miehet eivät tavoittaneet.

Kolarit työllistävät erityisesti muutamia aktiiveja. Työtunteja virka-apupyynnöistä oli tullut 19.9. mennessä 245.

Rahallista korvausta SRVA-aktiivit eivät saa. Aluksi oli niin, että poliisi otti eläinten lihat, mikäli syöntikelpoista lihaa tuli. Kuolleena löydettyjä eläimiä ei voi käyttää ihmisen ravinnoksi.

– Poliisi myi ne huutokaupalla. Sitten systeemi muuttui ja metsästäjät saivat omalta metsästysalueelta olevien eläinten lihat. Jonkin aikaa se maksoi euron syöntikelpoiselta kilolta. Se muuttui kuitenkin, eikä liha enää maksa mitään, Summanen kertoo.

Lihojen perusteella ei kannata alkaa kadehtia. Valtaosa tapauksista, esimerkiksi tänä vuonna 52 kertaa 86:sta, on sellaisia, että eläin löytyy kuolleena.

Melko usein käy niin, että onnettomuuspaikkaa ei löydy, kahdeksan kertaa alkuvuonna.

– Toivon, että poliisi antaisi mahdollisimman tarkat koordinaatit, Summanen sanoo.

Tänä vuonna eläin on löytynyt elossa 13 kertaa.

– Autoilijoiden kannattaa ladata 112-sovellus puhelimeen. Kun kolari-ilmoituksen tekee sen kautta, paikkatiedot kirjautuvat automaattisesti,Summanen sanoo.

Kun kolari tulee, auton kuljettaja yleensä ilmoittaa aluehälytyskeskukseen ja sieltä poliisille.

– Poliisi tulee harvoin paikalle, jos kolarissa ei ole henkilövahinkoja. Poliisi ilmoittaa sitten SRV:n tukihenkilöille.

Poliisi kuitenkin aina käynnistää toiminnan. SRV:n miehet eivät ole ilman toimeksiantoa selvittämässä eläimen kohtaloa.

SRV:n yhdyshenkilöt Mäntsälässä ovat E-P Koskinen, Olli Kalliomaa ja Jouko Jussila.

Summanen toivoo autoilijoiden laskevan kaasujalkaa nähdessään keltaiset liivit. Paikalla voi poukkoilla hirvi.