Yli viisimetrinen auringonkukka, lähes kolmikiloinen peruna

Maija Karvinen on kasvattanut 2772 grammaa painavan perunan. Lasse Herrala

Lasse Herrala

Miltä tuntuisi kuoria 2,7-kiloinen peruna keittoon? Entä löytyykö maljakkoa ja huonetta, jossa voisi ihailla yli viisimetristä auringonkukkaa tai toista samanlaista, jonka kukan läpimitta on yli puoli metriä?

Viikonvaihteessa Keudan Saaren toimipisteessä kisattiin jättikasvien Suomen mestaruuksista. Kisoissa tehtiin peräti kymmenen uutta Suomen ennätystä.

Yksi Suomen ennätyksistä menee valkealalaisen Hannu Forsellin auringonkukalle, jolla oli pituutta peräti 531,3 senttiä. Se on uusi Suomen ennätys.

– Ihan päähänpistoja jättikasvien kasvattaminen on. Tarha on pyörätien varrella, ja monesti pyöräilijät pysähtyvät kysymään, miten pitkä kukka on nyt ja tuleeko ennätys, kuvaa Forsell.

– Ei tässä mitään ihmekonsteja ole. Keväällä laitoin puutarhan kevätlannoitetta. Säännöllinen kastelu on elintärkeää. Auringonkukka tykkää nimensä mukaisesti runsaasta auringonvalosta. Lähipuut suojaavat liian kovilta tuulilta. Voimallinen kasvi puskee vartta Valkealan entisen pappilan muhevilla mailla.

Forsellin tyttöystävä Lea Ripatti sanoo, että hän kasvattaa lähinnä miesystäväänsä, ei jättikasveja.

Mika Tiilikainen Pornaisista on mestari kasvattamaan suuria kasveja. Nyt Suomen mestaruus heltisi 16 eri kasvilajin viljelystä.

Tiilikaisen puutarhasta on löytynyt muun muassa 242 senttiä pitkä palsternakka (SE), paprika 540 grammaa (SE), punajuuri oli kasvanut 299-senttiseksi (SE) ja painoi 6,04 kiloa. Porkkanalle kertyi pituutta 219 senttiä. Lisäksi 73,6-senttinen ruusupapu oli Suomen mestaruusluokkaa.

Muut Suomen ennätysten uudet haltijat ovat Vuokko ja Markku Untila (amarantti 296,5 cm), Laura Pirhonen (kurkku sekä pituus 84,9 cm että paino 8,79 kg) ja Maija Karvinen (peruna 2,772 kg).

– Viljelen lähes kaikkia jättikilpailuun osallistuvia kasveja paitsi kurpitsaa. Omakotitalon tontilla on ylempänä tavanomainen puutarha ja alempana viljelen jättikasveja, esittelee jo vuosia mestaruuksia eri sarjoissa napannut Tiilikainen.

Hyvä, muheva maa, siemenet, oikea lannoitus ja kastelu ovat Tiilikaisen mukaan avainasioita.

Juho Mäkinen, Suomen jättikasviyhdistyksen puheenjohtaja nappasi viimevuotiseen tapaan mestaruuden 562-kiloisella kurpitsalla. Se on kasvatettu yhdessä Nea Rauängin ja Helena Mäkisen kanssa.

Viimevuotiseen 390-kiloiseen kurpitsaan verrattuna painoa on kertynyt 172 kiloa enemmän. Suomen ennätys on peräti 716 kiloa.

– Oma innostus on lähinnä uteliaisuutta, arvelee Mäkinen. Lisäksi luonnon ihmettä on mukava seurata. Isokokoisen kurpitsan kasvusto vaatii alaa, tämänvuotisen kasvattaminen vei noin 50 neliötä.

Viimevuotinen 390-kiloinen kurpitsa valmistettiin hilloksi, keitoksi ja piirakoiksi.

– Järjestimme yhdessä Koitin kyläkaupan kanssa kurpitsapeijaiset, ja kaikki tuotteet menivät kaupan.

Tänä vuonna kilpailijoita on nelisenkymmentä. Kisa on siinä mielessä erikoinen, että yleisöltä on pääsy kielletty koronan vuoksi. Kisa toistettiin suorana nettiin.

Yhdistyksellä on jäseniä noin 200. Jäsenmaksun (20 euroa) maksaneet saavat vastineeksi jättikasvien siemenpussin. Tavallisilla kaupasta ostetuilla siemenillä ei jättikasveja pystytä kasvattamaan.

Kommentoi

Palvelut