Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Laitettiin ystävien kanssa viisaat päät yhteen" – suomalaislentäjä kehitti lomautuksellaan kasvomaskiautomaatin – ensimmäinen käytössä Helsinki-Vantaalla

Helsinki-Vantaan lentoasemalle on ilmestynyt kasvomaskiautomaatti nimeltä Maskely. Automaatti sijaitsee T2-terminaalin lähtöaulassa turvatarkastuksen edustalla.

Maskely-palvelu on toteutettu kahden suomalaisyrityksen eli tuusulalaisen AutoDr Oy:n ja helsinkiläisen Fin Protection Oy:n yhteistyönä. Myös liikennelentäjänä työskentelevä Mikko Kujala ryhtyi ystäviensä kanssa kehittelemään maskiautomaattia koronakevään aikana ollessaan lomautettuna.

– Laitettiin ystävien kanssa viisaat päät yhteen. Tämä ensimmäinen automaatti otettiin käyttöön lentoasemalla 10. syyskuuta, Kujala kertoo.

Automaatista saa lentoasemalla 10 kappaleen pakkauksen kertakäyttöisiä kirurgisia suu-nenäsuojuksia, jotka ovat Kujalan mukaan VTT:n testaamia ja ce-merkittyjä.

– Lentoasemalle ajattelimme 10 maskin paketin sopivaksi, koska matkustajat käyttävät maskia lentoasemalla, lentokoneessa ja kohdemaahan saapuessaan. Niitä on pakkauksessa useampia senkin vuoksi, että kohdemaassa ei tarvitse heti etsiä kasvomaskimyymälää.

Automaatilla maksetaan kortilla tai muilla globaaleilla maksutavoilla. Automaatit tehdään Suomessa, kasvomaskit ovat peräisin Kiinasta. Patenttihakemusta laitteelle ei vielä ole tehty.

– Markkinoimme automaattia esimerkiksi lentoasemille, juna-asemille, laivaterminaaleihin ja muihin liikenteen solmukohtiin sekä tiloihin, joissa suositellaan kasvomaskin käyttöä, Kujala jatkaa.

Lentoasemalla 10 maskia maksaa 20 euroa.

– Maskely-automaatin meiltä ostava tai liisaava voi vaikuttaa maskipaketin hintaan, eli siinä on myös ansaintamahdollisuus heille.

Yhtiöllä on ajatuksissa myös maailmanlaajuiset markkinat.

Juttua muokattu 25.9.2020 kello 8.50: toisen kappaleen "matkustajakonelentäjänä" muutettu muotoon liikennelentäjänä. 25.9.2020 kello 9.48: lisättyy kuudenteen kappaleeseen: Patenttihakemusta laitteelle ei vielä ole tehty.